Inlägg under kategori » motion «

ons
27
jan
2016
onsdag, 27 januari, 2016 | Skriven av:

ung och gammal manÅlder är för många lite känsligt. Förhållningssättet till ålder varierar. När man är ung vill man bli äldre och när man är gammal vill man bli yngre. Hur man åldras varierar. Ålder kan förhålla sig till det rent fysiska men även till det mentala. Man kan vara ung till sinnet och jättepigg men helt utsliten fysiskt och tvärtom. Kroppen kan biologiskt vara, flera år yngre eller äldre, än din kronologiska ålder.

Så det är inte enkelt att veta sin ”riktiga” ålder, men oftast är man äldre än man känner sig, i alla fall i min ålder. Tror jag?

Det finns många ”kurer” hur man håller sig ung, däremot finns inte så många som gör en gammal.

Nu har i alla fall forskare från Uppsala universitet kommit fram till att ”Tre till sex koppar kaffe per dag minskar den biologiska åldern med 5.6 år jämfört med om man inte alls dricker kaffe.”

Olika livsstilsfaktorer kan accelerera och bromsa åldrandet. Rökning, högt BMI och konsumtion av sockerhaltiga drycker ökar och konsumtionen av fet fisk, drickande av måttliga mängder kaffe minskar den biologiska åldernStudien på kaffedrickandet var gjord på åldersgruppen 20 – 50 år, så det är kanske för sent för vissa av oss att börja med kaffe.
Motion påverkar också åldrandet i rätt riktning om man nu vill vara ung eller bli gammal. Det finns många studier kring kaffedrickande eller inte. En del resultat visar att kaffedrickare dricker mer alkohol och röker mer. Kaffedrickande kan också minska diabetes.

Allt hänger ihop. Dricker man kaffe tillsammans med andra är det nog bättre än man dricker det ensamt. Dricker man kaffe och röker samtidigt och äter en massa kakor så försvinner nog den ”positiva effekten”. Dricker man kaffe istället för läsk så är det bra. Inget är enkelt. Man ska nog inte dricka kaffe bara för att det minskar åldrandet utan för att man tycker det är gott.

Vilken livsstil vi har påverkar givetvis vår hälsa i positiv eller negativ riktning. Det samma gäller för övrigt för klimatet.

För mycket och för lite ”av något” kan vara lika negativt. Bäst är nog att det mesta sker med måttlighet, som vanligt.

fre
28
aug
2009
fredag, 28 augusti, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet vill öka cyklingen i Sverige. I ett PM från riksdagskansliet presenterar Karin Svensson Smith, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna, förslag för hur vi på allvar kan öka cyklingens attraktivitet.

MÄTBARA MÅL EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG
Maskros_240x210Vi menar att vi måste lära mer av vår omvärld när det gäller satsningar på cykeln. Många städer och länder i Europa ligger långt före Sverige när det gäller många av de åtgärder som föreslås i det här PM:et. En av anledningarna till att vi inte har lyckats bättre i Sverige är att vi inte har haft några mätbara mål med krav på uppföljning. Detta har också lett till att vi har bristande underlag när det gäller att ta reda på hur det förhåller sig i dag. Därför vill vi ställa ökade krav på Vägverket att ta sitt sektorsansvar för cyklingen och vända den nu pågående negativa trenden med minskad cykling.

Miljöpartiet anser att:
• 50 procent av arbetspendlingen i tätorter ska ske med cykel senast 2020.
• 25 procent av antalet persontransporter ska ske med cykel senast 2020.
• Antalet allvarligt skadade cyklister ska mer än halveras jämfört med i dag senast 2020.
• Minst 80 procent av landets cyklister ska känna sig trygga i trafiken senast 2020.

SAMMANFATTNING AV FÖRSLAGEN
1) Inför bilfria zoner kring alla skolor och max 30 km/h för tätortstrafik.
2) Vägverket får i uppdrag att ta fram en strategi för säkra gång- och cykelvägar i anslutning till alla skolor senast 2015.
3) Uppmuntra kommunerna att ha gemensamma bolag för bil- och cykelparkering där även annan infrastruktur för cykel ingår.
4) Bygg säkra cykelparkeringar i anslutning till viktigare knutpunkter för kollektivtrafiken.
5) Ge arbetsgivare möjlighet att subventionera tjänstecyklar för sina anställda utan förmånsbeskattning.

Läs hela rapporten!

lör
28
jun
2008
lördag, 28 juni, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : ”Kd ska skärpa miljöpolitiken”
Rikstinget har debatterat snabbtåg, höjd bensinskatt och individuella utsläppsrätter.

”Enligt rapporten ska koldioxidskatten på bensin och diesel höjas successivt. Partistyrelsen lade dock minuterna innan debatten skulle börja in tillägget att skattehöjningen ska ta hänsyn till oljepriset. Det innebär ändå en helomvändning av politiken jämför med valet 2006, då kristdemokraterna lovade sänkt bensinskatt.”

Kanske var det bara ett populistiskt förslag inför valet 2006 eller ?

Bra att (kd) i alla fall i ordet erkänner att det finns ett ”klimatproblem”.

Är ändringen pga av att man är helt ensam eller har man kommit till insikt?

sön
2
mar
2008
söndag, 02 mars, 2008 | Skriven av:

Det blev en lugn söndag. Började med ett jympa pass. Jag var med på ett medelpass. I Friskishusets stora sal fick vi samsas med ett gäng som körde spinning tillsammans med bilder från Vasaloppet. De startade när Vasaloppet startade och de skulle köra samma sträcka och hålla på till det blev målgång.

I dag hade jag tänkt skriva något om förkortad arbetstid men jag var fick inte ork till det får vänta till i morgon. Behövde få lite lugn och ro utan mp. Det har varit mycke den senaste tiden. Nästa vecka blir en intensiv vecka.

Har lånat en bok som heter ”Lycka & lidande”. Ett intressant ämne. Hur kan vi främja vår egen och andras lycka och minska andras lidande.

Den är skriven av Bengt Brülde som är docent i praktisk filosofi. Hade trott att det skulle vara en relatiuvt lättläst och intressant bok men hittills har den varit mest teoretisk och lite tråkig. Kanske lossnar det snart. Får ge den en chans till.

tor
31
jan
2008
torsdag, 31 januari, 2008 | Skriven av:

Kommunfullmäktige hann med 6 av 23 ärenden. Sista ärendet som togs upp var ”Utbyggnaden av Högevallsbadet”.

Beslutet blev enligt (m), (fp) och (kd) eftersom (c) instämmde i detta yrkande när deras förslag avslogs.

Viktigt beslut blev att kultur- & fritidsnämnden tredje att-sats kom med

att servicenämnden ska verka för att Högevallsbadet, oavsett vilket alternativ till utbyggnad som prioriteras, ska bli en attraktiv anläggning även ur ett långsiktigt energiperspektiv genom att alternativa energikällor och energiteknik prövas i det fortsatta projekteringsarbetet.

Nu är klockan 22.40 och kommunfullmäktige är slut för den här gången.

tor
31
jan
2008
torsdag, 31 januari, 2008 | Skriven av:

Det är redan torsdag och då är det sammanträde med Lunds kommunfullmäktige. Mötet sänds i Steve och på internet.

Ärendelistan är lång.

Några höjdpunkter:
Högevallsbadet

tis
29
jan
2008
tisdag, 29 januari, 2008 | Skriven av:

Visst finns det goda nyheter!

Brittiska och amerikanska forskare har studerat motionsvanorna hos mer än 2.400 brittiska tvillingar i åldrarna 18 till 81 år. Studien visar att den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt tio år yngre i kroppen än den som inte tränar.

Fysisk träning gör människan 10 år yngre, i alla fall på cellnivå.

Även om man inte blir 10 år yngre så känns det bra att motionera.

Man blir fysiskt trött men psykiskt utvilad under förutsättning att man inte behöver stressa för att hinna till träningen.
Kategori: hälsa, livsstil, motion  | En kommentar
mån
28
jan
2008
måndag, 28 januari, 2008 | Skriven av:

I Laholm får hemtjänstpersonalen cykla efter färdtjänsttaxin där personen man ska hjälpa åker. Ja så står det i SDS artikel.

Visserligen är jag för friskvård men detta är ju löjligt.

Kommunens beslutsfattare är här klart ute och cyklar.

tis
22
jan
2008
tisdag, 22 januari, 2008 | Skriven av:

I dag skulle jag gå på ett skivstångspass. Jag bokade plats i god tid men lyckades komma för sent så att alla bokade platser hade släppts.

Som tur var fanns det ett jympapass en halvtimme senare. Passet var ett intensivpass vilket inte är en underdrift. Han som leder passet kör stenhårt.
Även om man inte behöver köra så hårt så är det lätt att göra det. Musik, rörelser och ”gemenskapen” (många gör samma saker i takt) gör det svårt att inte ta ut sig.
Skivstångspasset är tufft om man lägger på tillräckligt med vikter förstås och det gör man. Men intensivjympan är ett snäpp värre.
Efteråt känns det bara så skönt. En dusch och lite veganmat och man är redo för nya äventyr.
sön
20
jan
2008
söndag, 20 januari, 2008 | Skriven av:

Det blev en härlig vandring till Måkläppen. Vädret var bra och regnet började först när vi skulle åka hem. Vi var väl cirka ett 50-tal vandrare.
Och vi fick se säl. Troligen var det gråsäl. En del av dem var riktigt stora.

Vattnen kring Måkläppen är förädiska med många strömmar som förändras med tiden. Så vi fick se en del gamla vrak.
Gråsälshonorna går snart upp på land för att föda sina ungar och behöver då lugn och ro. Måkläppen är därför skyddad mellan 1:e mars till den 31:e oktober.

Kategori: miljö, motion  | Skriv en kommentar
sön
20
jan
2008
söndag, 20 januari, 2008 | Skriven av:

Vi har precis fixat färdigt utflyktsmaten. För idag ska vi åka med Lundabygdens Naturskyddsförening till Måkläppen. Måkläppen i Vellinge kommun. Har aldrig tidigare varit där.  och har vi tur får vi se sälar.

Det gäller och passa på nu för när vattnet stiger pga klimatförändringar så försvinner denna lilla landtunga.

Kategori: motion  | Skriv en kommentar
tor
10
jan
2008
torsdag, 10 januari, 2008 | Skriven av:

Enligt SDS avgjorde ordförandes utslagsröst att Högevallsbadet byggs om. Detta är inte helt korrekt!

På kommunstyrelsen den 10 januari fanns totalt fyra förslag:
(m, fp, kd) : 241 miljoner alternativet + att ge uppdrag att utreda behovet och konsekvenser av ett nytt bad i östra kommundelarna

(s, v) : 308 miljoner + att ge uppdrag att utreda behovet och konsekvenser av ett nytt bad i östra kommundelarna

(c) : 62 miljoner + ett nytt bad i östra kommundelarna

(mp) : 62 miljoner + ta fram underlag för finansiering av ett ersättningsbad under ombyggnadstiden + att en utredning under 2008 genomförs för nybyggnad av anläggning för motions- och tävlingssimning. En sådan ny anläggning ska placeras i östra delen av Lund och i direkt anslutning till Lundalänken.
Ersättningsbadet kan t.ex. vara att bygga tak över ett befintligt utomhusbad.

Beslutet blev enligt (m, fp, kd) förslaget. Det fanns en klar majoritet att bygga om Högevallsbadet skillnaden var i vilken omfattning.

Det är positivt att Högevallsbadet är mycket frekventerat. Tyvärr har underhållet inte sköts som det skulle så därför finns ett behov av upprustning av befintlig anläggning. Dessutom finns det behov av ytterligare simtid. Man kan bygga till Högevall och det är vad (m, fp, kd, s och v) ville. Skillnaden mellan dessa var omfattningen 241 miljoner eller 308 miljoner.

Ett annat alternativ är att bygga ett helt nytt bad någon annanstans. Allt behöver inte byggas i centrala Lund. Det är dock svårt att lägga det ute i byarna eftersom boendeunderlaget är för litet. Det bästa läget är i östra Lund nära ett kollektivtrafikstråk, t.ex. Lundalänken vilket innebär att det är lätt att ta sig till badet från byarna.

Östra Lund har vuxit mycket och kommer att växa mera. Därför är det rimligt att lägga ett nytt bad där. Kanske kan man få företag at intressera sig för badet och köpa friskvårdstid.

Miljöpartiets alternativ ger mer kapacitet för både för motions- och tävlingssimning än alternativen att bygga ut Högevall till en mindre kostnad.

Nu väntar beslut i kommunfullmäktige den 31 januari.

sön
6
jan
2008
söndag, 06 januari, 2008 | Skriven av:

Äntligen!
I Malmö finns en nyöppnad blomsteraffär med inriktning på miljövänliga och rättvisemärkta blommor. Det är på tiden.

Även om blommor är fina så är de inte alltid så miljövänligt odlade. Det finns skräck exempel på stora rosodlingar där unga kvinnor jobbar utan skyddsanordningar och där det används mängder med gifter bara för att rosorna ska se extra vackra ut när de säljs många flygtimmar bort.

Det är två syskon som öppnat affären som ligger vid S:t Knuts torg.
Kul att det finns lite goda nyheter i tidningarna.

I dag var det annars en lugn dag. Lugnet före stormen kanske.
Gick en runda till Friskis & Svettis för ett corepass men det blev ett vanligt jympapass stället. Hade missat när corepasset skulle börja. Lite snopet.

Vägarna var saltade men många gångbanor var fortfarande snorhala. Som vanligt är gång- och cykelbanor lågprioriterade. Så det blev till att gå långsamt för att inte trilla omkull.

I morgon är det årets första måndag och då börjar ”allvaret” igen.

Kategori: miljö, motion  | Skriv en kommentar
tis
1
jan
2008
tisdag, 01 januari, 2008 | Skriven av:


Har precis kommit hem från en liten utflykt. Min sambo hade hittat ett A4-blad med förslag på en så kallad tågvandring. Det var Lunds fot- och cykelfolk som gjort bladet.
Man tar tåget från Lund till Örtofta och sedan vandrar man längs Kävlingeån och i Kävlinge tar man tåget tillbaka til Lund. Sträckan är på ca 9 km och är lättvandrad, den följer den gamla banvallen för järnvägen Kävlinge – Sjöbo. Stråket går vackert i Kävlingeåns dalgång.

Vädret var klart men lite kyligt. Det kom till och med en och annan snöflinga.

Under större delen av vandringen var det tyst. Inga bilar som störde. Det var mycket trevligt. Vi passerade några gamla stationshus och ett speciellt hus i Lilla Harrie. Det hade byggts av en målarmästare 1911. Tyvärr hade det förfallit en del, i alla falll på utsidan. Vi träffade en dam som delade ut lappar för att samla Lilla Harries 400 invånare till en protestaktion eftersom deras återvinningscentral skulle dras in.

Naturen längs ån varierade. I början fanns det ett större område med en massa torkade Björnlokor som sträckte på sig så att de blev trädliknande.
Vi passerade också rakt igenom en golfbana. Där var det grönt men ganska så sterilt. Det kändes som en konstlad natur.

Leden passerar även kulturhistorikt intressanta platser som t.ex. slaget vid Lund.

När järnvägsbanken tog ”slut” i utkanten av Kävlinge kunde man gå direkt till Kävlinge centrum eller följa Kävlingeån. Vi följde Kävlinge ån. Vi kom lite fel och fick en extra promenad men på köpet fick vi då lite extra naturupplevelser.

Det blev även en ljudupplevelse med vattenbrus. Denna sida har jag aldrig sett av Kävlinge. Så det var trevligt. Man upplever väldigt mycke mer om man tar det med ro. Vi fick även se ett litet koloniomårde och det var intressant eftersom vi själva har en koloni.

En bra början på ett nytt år. Även om det är lite krångligare så går det att komma ut i naturen utan bil. Lite bättre kollektiv trafik plus lite mer information om vilka leder som finns och gärna lite skyltar när man väl kommer ut i naturen som visar var man skall gå.

Tack Lunds for och cykelfolk för att ni skrev ihop en beskrivning av denna lilla tur.

sön
23
dec
2007
söndag, 23 december, 2007 | Skriven av:

Så var det jul igen!

Lite trist att inte få vakna och mötas av ett vitt täcke snö. Det hade lyst upp och fått det grå att fly.

I alla fall så år det snart dags att laga mat. Juljympan, á la Friskis & Svettis i Lund, är genomförd och avslutades som vanligt med Elvissång.

Nu ska det lagas lite mat. Har aldrig gillat julbord. Har aldrig kunnat äta så mycket på en gång och sedan jag blev vegan så fanns det inte så mycket att äta på ett traditionellt julbord.

Lagom är bäst några rätter räcker bra. Tycker inte att man måste efterlikna animalierätter. Men lite kul är det!

Brukar alltid göra auberginesill antingen typ senapsill eller löksill. I år blev det senapssill, jag tjuvstartade redan igår.

Sedan blir det någon slags ”julskinka” finns många varianter. Någon slags sylta, oftast bovetesådan.
En del mat blir det men inget överflöd.

Skönt att kunna stå emot den allt mer stressande julruschen. Det går alldeles utmärkt att inte köpa en massa julklappar.
Det är som med det mesta. Lagom är bäst!

Kategori: motion, vegan  | Skriv en kommentar
sön
23
dec
2007
söndag, 23 december, 2007 | Skriven av:

I dag var det juldoppsvandring med Friskis & Svettis längs havet i Bjärred. Jag hoppade över bastun och doppet i 4-gradigt vatten. Trots det gråa vädret och en kall bris så var det skönt med en promenad och att se havet.

Vi var ca ett 30-tal deltagare. Jag tror att det nog bara var jag och min sambo som kom till vandringen i Bjärred med kollektivtrafik. Övriga kom i bil, de flesta med två i varje bil.
Även om det är betydligt fler cyklande när det jympas på Friskis & Svettis så är det alldeles för många bilar.

Det känns lite dubbelt, det är ju positivt att man rör på sig men negativt, att så många använder bilen för att kunna göra det.

Det är lite typiskt för vårt ”moderna” samhälle. Vi har inte tid till att motionera naturligt och när vi ska motionera så har vi så bråttom att man tar bilen till jympapasset. En cykletur är annars ett bra komplement till ett intensivt jympapass.

I morgon blir det julaftonsjympa, ett bra sätt att börja julen. Den gör plats för den vegetariska julmaten.

God Jul till er alla!

Kategori: klimat, motion  | Skriv en kommentar