Inlägg den 22 augusti 2009

lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

HD skriver “Kritiserad minkfarm drivs utan tillstånd”

Minkuppfödningen utanför Kingelstad saknar tillstånd enligt djurskyddslagen. En inspektion på gården nyligen visade också att minkvalparna for illa.

När miljöförvaltningen fick reda på att en ny person tagit över minkuppfödningen på gamla Ponderosa mink framkom det att han saknade tillstånd för verksamheten enligt djurskyddslagen – ett så kallat “Paragraf 16–tillstånd”.
Två djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen skickades till farmen sista veckan i juli.
— Det vi såg var att valparna inte hade separerats från honorna i tid. De hade därför börjat bita varandra. Ett större antal hade köttsår på huvudet och kroppen. Så får det inte se ut, säger djurskyddsinspektör Elin Gullander.

Detta är en följd av alliansregeringens nedmonteringspolitik. Det är bristande resurser och bristande vilja att prioritera djurrättsfrågor.
Vad hjälper det med en bra djurskyddslag om man inte ser till att den efterföljs.

Normalt är det trångt för de stackars minkarna, två till tre minkar. Här var det upp till åtta stycken. Detta är bara ett problem som minkarna utsätts för. Den ansvarige saknar tillstånd för båda anläggningarna. Ändå händer inget.

— De ska köras till hans andra anläggning i Svalöv, men jag vet inte varför det tar sådan tid, svarar Elin Gullander.
Kim Sörensen har nu skickat in en ansökan till länsstyrelsen, både för Kingelstadsfarmen och den i Svalöv, som också saknar tillstånd.
Han tog över de två anläggningarna för drygt ett år sedan.
— Han uppmanades redan i höstas att söka tillstånd för den i Svalöv, men det har han inte gjort, säger Rosita Hagström.
Blir det några påföljder?
— Det är väldigt vanligt att verksamheter saknar tillstånd. De får då en chans till, svarar Elin Gullander.
Tyvärr har djurskyddsenheten underbemanning, påpekar hon. Länsstyrelsen hinner därför inte ens hantera de ansökningar som kommer in. Just nu ligger minst ett 40–tal ärenden på hög.
— Det har med omorganisationen att göra, att vi tog över djurskyddet från kommunerna vid årsskiftet. Vi har väldigt hög arbetsbelastning. Det är tråkigt att det är så, men vi gör så gott vi kan.

Detta är ytterst allvarligt. Alliansens politik drabbar speciellt de svaga. Pengar styr mer än vanligt.

Djur finns till för deras egen skull inte för att människan ska tjäna pengar på dem genom att utnyttja deras situation.

Det är dags att förbjuda minkfarmar!
Minimum är att i alla fall se till att djurskyddslagen efterföljs och för det krävs det resurser.

lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

“Inte rätt tid för skattesänkningar”
Miljöpartiets ekonomiska talesperson, Mikaela Valtersson, tycker inte att det är rätt tid för skattesänkningar, men man har ännu inte hunnit diskutera moderaternas nya skattesänkningsförslag. Mikaela Valtersson, ekonomisk talesperson för Miljöpartiet.

Men Mikaela Valtersson kan inte i dag säga definitivt nej till moderaternas förslag om sänkt skatt för de som har jobb nästa år. Annars har Miljöpartiet hittills accepterat största delen av regeringens tidigare jobbskattesänkningar, till skillnad från samarbetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Mikaela V Ekots lördagsintervju¨ Moderaternas jobbskatteförslag för nästa år innebär tillsammans med de sänkningar som gjorts en skatteleättnad på mellan 1 300 och 1 700 kronor i månaden för de svenska löntagarna.

Allt går inte att höja igen, säger Mikaela Valtersson, men hon tror att svenskarna kan tänka sig höjda skatter nästa år trots att det är valår – och om Miljöpartiet får bestämma blir det framförallt höjda miljöskatter.

– Jag tror inte att vi kan gå till val på kraftigt höjda inkomstskatter, men vi kan gå till val på höjda skatter för de i de högsta inkomstskikten, och jag tror också att det är ganska nödvändigt för att kunna göra de saker som behövs.

Och två kronor högre bensinpris är okej att gå till val på?

– Det är den politik vi har, sedan får vi diskutera det tillsammans med de andra. Men vi kommer att hitta kompromisser precis som i andra frågor.

Mari Forssblad är programledaren som ställer frågorna. P1 lördag 12:55 med repris 19:03. Alltid på webben och som poddradio.

Lyssna!

lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

Inte så konstigt att man valåret vill sänka skatten. Det är ju väldigt valtaktiskt. Skär ner de första åren efter valet och ge tillbaka allmosor precis innan nästa val.
Budskapet “sänka skatten” sänder ut positiva signaler om man inte tar reda på hur man sänker skatten.
Viktigt är att visa de konsekvenser detta får för hela samhället?

Moderaterna brukar säga att skattesänkningar gynnar låginkomstagare men det brukar alltid bli lite annorlunda. Moderat politik har alltid främst gynnat höginkomsttagarna och gett allmosor till övriga.
Så blev det t.ex. när alliansen tog bort fastighetsskatten.
Sänkt skatt och höjda avgifter och sämre trygghetssystem gynnar alltid höginkomsttagarna.

Vad säger de övriga i alliansen om detta?

lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Knapp borgerlig ledning i ny Skop”

De borgerliga leder knappt över de rödgröna i Skops nya mätning. Regeringspartierna får 47,5 procent och oppositionen 46,2 procent. Avståndet mellan blocken är detsamma som i juni. Båda blocken tappar till partier utanför riksdagen.
Moderaterna ökar jämfört med Skops väljarbarometer i juni, från 27,5 till 29,5 procent. Centern går från 4,5 till 6,1 procent. Däremot tappar Folkpartiet från 10,1 till 7,2 procent och Kristdemokraterna från 6,1 till 4,7 procent.
I det rödgröna blocket tappar Miljöpartiet från 9 till 8,6 procent, men är ändå långt över sina 5,2 procent i förra riksdagsvalet. Socialdemokraterna tappar marginellt jämfört med i juni, från 31,9 till 31,6 procent. Vänsterpartiet ligger kvar på 6 procent.
Såväl blocket med regeringspartierna som det rödgröna tappar till gruppen “Övriga partier”. Gruppen får totalt 3,1 procent, mot 1,7 procent i juni, och domineras av Piratpartiet på 2,5 procent.
Sverigedemokraterna, som i Aftonbladets nya mätning på torsdagen fick 5,6 procent, tappar från 3,3 till 3,1 procent hos Skop.
Skop har intervjuat drygt 1 100 svenskar mellan den 27 juli och den 11 augusti.

Det är jämnt mellan blocken så det är en väldigt osäker situation.
Kommer (kd) att klara 4%-spärren?

Långt efter (m) och (s), 29,5% resp 31,6%, kommer miljöpartiet med 8.6 % men är fortfarande 3:e största. Sedan kommer (fp) med 7.1 % som backat med 2.9 %-enheter.

Bli_medlem_juni_2009Det snart bara ett år kvar till valet 2010. Allt kan hända, i alla fall väldigt mycket. Nu gäller det för oss, miljöpartiet, att visa att grön politik är lösningen på många problem. Grön politik är mer än miljö.

Miljöpartiet växer men det finns fortfarande plats för många fler. Utmaningarna är stora men möjliga att bemästra.

Vill du vara med?
Kontakta Miljöpartiet de Gröna i Skåne!

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
lör
22
aug
2009
lördag, 22 augusti, 2009 | Skriven av:

Trots päronrost blir det många päron. De hade väl inte gått att sälja på grund av rosten trots att de är fantastiskt goda. Mycket mycket söta ända “problemet” är att alla mognar under en ganska så kort tid så det gäller att ligga i, plocka och äta. Det måste nog bli lite päronmos i år. Men det är ju ett trevligt problem hur man ska ta hand om skörden. Värre hade det givetvis varit om det inte hade blivit någon skörd alls.

Vädret är kanon lagom soligt och temeperaturen på natten är nästan högre än den var i somras. Sköönt är det i alla fall.

Snart blr det även plommon att skörda och att äta. Mycket plommon och päron blir det.

Päron_22aug2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar