Inlägg den 24 augusti 2009

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

ATL skriver “Norska pälsfarmare i blåsväder”

Den norska djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet har publicerat chockerande bilder från norska pälsfarmer.

Under sommaren har djurrättsaktivisterna olovligen tagit sig in på 45 olika pälsfarmer runtom i Norge, uppger NRK (Norges motsvarighet till SVT). Resultatet blev 5000 smygtagna bilder, varav ett antal nu offentliggjorts.

Enligt NRK hittade aktivisterna skadade djur på samtliga 45 gårdar som smyggranskades. En del skador var så allvarliga att djuren enligt den norska djurskyddslagen borde ha avlivats. Det handlar till exempel om rävvalpar som fått ett ben avbitet.
De 45 pälsuppfödarna har nu polisanmälts av aktivisterna för brott mot djurskyddslagen.

Det är inte bara i Sverige som minkuppföddare missköter minkarna. Därför gäller det att agera så att all minkuppfödning förbjuds. det behövs inga minkpälsar eller minkpälsdetaljer på kläder.

NRK_minkar
Se NRK:s video!

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

KHS 2014I morgon tisdagen den 25 augusti besöker juryn som ska föreslå kandidat, Lund eller Umeå, till att bli Kulturhuvudstad 2014. Juryn visas runt i hela Lunds kommun och allmänheten erbjuds olika evenemang. Juryns förslag till beslut kommer den 8 september kl. 13.30.

Läs om programmet den 25:e!

Här kan du ladda ner Lunds ansökan Proposed application (på svenska)

Läs mer om LUND 2014!

UMEÅ 2014
Läs mer om UMEÅ 2014!

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

Rättegången mot konstfackseleven har nu hållit på sedan 9 i morse. Det är bara slutplädering kvar!

Det är en konstig situation. Försvaret försöker få det till att polis och sjukhuspersonal är skuld till vad den tilltalade gjorde. Det är mycket diskussion om huruvida vad som gjordes med den tilltalade. Det borde vara en rättegång för sig.

Konstfackeleven planerade väl och hade en klar strategi för sitt agerande och det är detta rättegången borde handla om. Oavsett om det var ett konstprojekt eller ej.

Lyssna direkt!

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

Just nu pågår rättegången mot konstfackeleven som står åtalad för bland annat falskt larm och oredligt förfarande i samband med ett konstprojekt. Man kan följa rättegången på SR:s web.

Hennes agerande har kanske gott syfte men är tveksamt. Man kan se det som en typ av civil olydnad men jag tycker att det är något extra. Hon utnyttjade samhällets resurser och andra människors situation. Det kunde ha uppstått större problem eftersom man såg en människa i nöd. Ser man en människa i nöd så gör man saker som kan utsätta andra människor och sig själv för fara. Dessutom hände det hela vid sidan av tätt trafikerad trafikled där polisens fordon trots blåljus kunde ha skapat en trafikolycka. Hela agerandet var väl planerat så det finns helt klart ett uppsåt.

Nu diskuteras två spår, “Vad får man göra som konstnär?” och “Hur fungerar dagens psykvår?”.

Båda diskutionerna är viktiga men viktigast är den om hur dagens psykvård fungerar. Hur människor med “psykisk diagnos” blir bemötta. Fortfarande är det lite fult att ha psykiska besvär. Det är helt OK att ha ett fysiskt problem men har man något mer otydligt symptom så blir det oftast en helt annan sak.
Nu när det har hänt får man hoppas att det verkligen kommer att starta en diskussion om dagens psykvård. Det behövs fler resurser speciellt när det gäller barnpsyk. Ibland är det löjligt långa väntetider. Ibland hinner barnen nästan bli vuxna innan man får hjälp.

Jag tycker att konsten inte kan ha speciella regler. Vi har en lagstiftning som sätter ramar. Ska man agera konstnär så får man ta konsekvenserna utifrån gällande lagar. Det är alltså en typ av civil olydnad som ibland är nödvändig. Det är dock viktigt att man i detta sammanhang inte använder våld. Våld är alltid förkastligt om det inte är nödvändigt självförsvar.

SvD, SDS, DN

mån
24
aug
2009
måndag, 24 augusti, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet ökar till 9.2 % , + 0.7 %-enheter) och är fortfarande 3:e största parti. (mp + s + v) har 48.1 % mot alliansens 45.2 %. Detta är en ökning 2.9 %-enheter. (fp) minskar med 2 %-enheter och det är bara (c) som ökar. (sd) ökar med 1,1 %-enheter och klättrar över 4%-gränsen. Nu måste det till att debattera mot (sd) och visa vad de egentligen står för. De är främst ett missgynnesparti som utnyttjar alliansens nedskärningspolitik och sätter svaga grupper mot varandra. Där man klart och tydligt gynnar allt som är “svenskt”, vad nu detta är.

Det viktigaste nu är att bemöta dem utan att göra dem till martyrer. Det är inte lätt men det är nödvändigt.

(Mall V344ljarbarometer Rapport 20090506.xlsm)