Inlägg den 13 augusti 2009

tor
13
aug
2009
torsdag, 13 augusti, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Choklad bra för hjärtsjuka”

Personer som överlevt en hjärtinfarkt och som äter choklad två eller fler gånger i veckan löper tre gånger mindre risk att dö i hjärtsjukdom än de som håller sig borta från godsakerna, visar ny svensk forskning.

Det är skillnad på choklad och choklad. Det ska vara mörk choklad med hög kakaohalt. Nu finns det bra choklad som är både ekologisk och rättvisemärkt så det är bara att äta. I rimliga mängder förstås.

SvD skriver “Choklad och bär bra för hälsan”

Mörk choklad och blåbär skyddar mot diabetes, motverkar övervikt och är bra för hälsan, enligt en ny studie vid Karolinska institutet (KI). Dessutom ska forskarna i ett unikt projekt i höst undersöka hur måltider och miljö påverkar diabetiker.

Choklad med hög kakaohalt är och också bra mot diabetes men det är även blåbär. Så en bläbärsdryck med choklad skulle inte vara så dumt.

Intressant att man nu äntligen tittar på andra faktorer som “trivsam miljö”. Måltiden har förlorat sin sociala funktion och numera äter man ofta ensam och i snabb takt. Handla snabbt, värma snabbt och äta snabbt.
Kring matbordet kan många problem lösas.
Även om man äter ensam är det bar att äta långsamt. Man ska tugga ordentligt för att få en bra matsmältning.
Läsa en bra bok eller dagens tidning samtidigt med en god måltid är bra.

Nu vill forskarna gå ett steg längre. I höst startar ett projekt med syfte att undersöka hur god mat och trivsam miljö påverkar livskvaliteten och hälsan hos diabetiker. Tre olika måltider ska serveras till 160 personer och blodsockerhalter, blodfetter och stressnivåer hos testpersonerna mäts före och efter måltiderna.

Ska bli intressant att se vad de kommer fram till.

Kategori: hälsa, livsstil  | 3 kommentarer
tor
13
aug
2009
torsdag, 13 augusti, 2009 | Skriven av:

I en färsk opinionsundersökning får Miljöpartiet 9.8 % och är därmed tredje största parti.
(MP) + (S) + (V) får 46.8 % och (M) + (FP) + (C) + (KD) får 42.1 %.
(KD) får 3.6 som är en minskning med 0.4 %-enheter och är utanför riksdagen.

Denna undersökning är nätbaserad och gjord mellan den 18 juli och den 12 augusti. Frågan som man besvarat var “Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?”. Dessutom är det en enstaka mätning.

AB opinion juli-aug 2009

Kategori: politik  | En kommentar