Inlägg den 21 augusti 2009

fre
21
aug
2009
fredag, 21 augusti, 2009 | Skriven av:

lst_klimatmals_loggaLänsstyrelsen håller på att revidera Klimatmålen för Skåne. I dag anordnade Kommunförbundet i Skåne en konferens om just denna remiss. Plasten för konferensen var Norra Stationen i Hässleholm precis intill tågcentralen. Det är tyvärr inte alltid man väljer platser så att det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik men den här gången kan man inte klaga. det man möjligen kan klaga på vara att vissa politiker ändå tog sig dit med bil.

Konferensen inleddes med Lars Werner, meteorolog från SMHI i Malmö. Inte mycket nytt en mycket bra genomgång av status och konsekvenser av klimatproblematiken. Under frågestunden var det givetvis en som ifrågasatte människans inverkan. Vad personen ville göra framgick inte. Märkligt att det efter så många rapporter under en mycket lång tid att man fortfarande ifrågasätter att människan ska göra något för att möta klimathotet. Man vet inte allt men det vore idiotiskt att inte göra något. Om försiktighetsprincipen ska råda någon gång är det just i denna fråga.

Dessutom innebär satsningar för att möta klimathotet möjligheter för ökad livskvalité och dessutom ökade möjligheter för export av miljöteknik. Biogasföretaget som var med och gjorde Kristianstads biogasanläggning har haft uppförsbacke under lång tid men nu så går det undan och de kan exporetra sitt kunnande till bl.a. Tyskland.

Sedan fick vi en genomgång av Regions Skånes klimatberedning, som har haft en miljöpartistisk ordförande. Klimatberedningen har nu lämnat över sina rapporter till “politikerna” för behandling i regionfullmäktige senare i höst. Det finns en sammanfattning på nätet att hämta hem. Övriga rapporter, 5 totalt, kommer att läggas ut efterhand.

Remissvaren till länsstyrelsen ska var inlämnad under september månad.

Nu gäller det att sätta bra mål som gör att det händer något. Situationen har intre blivit bättre. IPCC:s har visat sig vara för försiktiga och att utvecklingen försämras men än vad man trott.
Sveriges nuvarande regering är inte direkt på hugget. De trixar och försöker få andra att göra mer. Sverige är duktiga på många sätt men har också goda möjligheter att vara det. Ska vi lyckas måste vi ha mål som är relevanta utifrån klimathotet inte utifrån hur mycket pengar vi vill satsa, Ju senare vi satsar desto dyrare blir det.

Läs mer:
Länsstyrelsen i Skåne
Region Skåne
Miljöpartiet
Miljöpartiet i Skåne

fre
21
aug
2009
fredag, 21 augusti, 2009 | Skriven av:

Sommarvärmen håller sig kvar. Det har varit kanonväder speciellt mornarna. Det har varit så skönt att stiga upp och njuta av en stund i trädgården innan en skön cykeltur till stationen. Trädgården är vacker där vissa växter redan visar på hösten är nära och där vissa växter verkar tro att det är sommar. Hösten är en bra årstid hög luft lite kyligare luft men klar. Det gäller bara att klä sig rätt.

Blomsterböna_aug2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar