Inlägg den 01 augusti 2009

lör
1
aug
2009
lördag, 01 augusti, 2009 | Skriven av:

Stockholmsprogrammet from Alliansfritt Sverige on Vimeo.

lör
1
aug
2009
lördag, 01 augusti, 2009 | Skriven av:

SkD skriver “Sallad plöjs ner i stället för att skördas”

En del svenska salladsodlare väljer att plöja ner sin skörd när billig holländsk sallad nu dumpas på den svenska marknaden sedan den ryska mer eller mindre kollapsat på grund av den ekonomiska krisen.
Egentligen betecknar ordet sallad en kall maträtt som bereds med hjälp av gröna blad plus diverse tillbehör. De aktuella växterna heter sallat, till exempel huvudsallat och isbergssallat.
Men numera brukar ordet sallad användas även för växterna. Så ger till exempel ordet salladsodlare 275 träffar vid en sökning på google och sallatsodlare endast tio, och sökmotorn undrar i det sistnämnda fallet om man egentligen menade salladsodlare.
Uppskattningsvis har 1 500 ton skånsk sallad, eller tre miljoner huvuden, plöjts ned de senaste veckorna.

Det är ju inte riktigt klokt. Att plöja ner mat är ju rena resursslöseriet.
Märkligt att imporeterad sallad ska vara så mycket billigare än den svenskodlade. Märkligt att det är skördekostanden som är så stor. den borde väl vara i samma storleksordning i Holland.

– Vi fortsätter skörda men problemet är att just skördekostnaderna utgör den största delen av de totala kostnaderna, säger han. Samtidigt är priset nere på hälften av vad vi skulle behöva få ut.

Det borde vara självklart att välja närproducerat som borde vara bätter för miljön, om man inte använder värmeväxthus, bättre för oss själva eftersom det är färskare produkter vi konsumerar ju kortare transportavstånd. Ska vi konsumenter kunna ta ansvar så måste märkningen bli bättre.
Var och hur har produkten producerats?
Vilken miljöpåverkan har produkten och dess produktion gett upphov till?

Jag tror många skulle välja närproducerat om de kunde och kunde lita på vad som står på förpackningen (om det nu ska behövas en förpackning??).

Så det behövs en bättre jordbrukspolitik och en bättre konsumentlagstiftning.
Dags att byta politik, dvs byta regering.

Jag köpte svenska morötter märkta med Svenskt Sigill när det inte fanns några ekologiska. Märkningen antydde på att de var odlade i Sverige. Det fanns en “odlarkod”, men inget namn. När jag ringde till Svenskt Sigill kunde de inte svara på vem som hade det odlarnumret. Det gör ju en lite misstänksam att morötterna inte var odlade i Sverige.
Tänkte jag skulle gå vidare och undersöka varifrån morötterna kom.
Det var första och sista gången jag köpte Svenskt Sigill-märkta varor. Finns inte eklogiska produkter så får det vara.
Möjligen kan jag tänka mig att köpa från en torghandlare som själv odlat sina produkter. Även om de inte är KRAV-märkt, om odlaren verkar trovärdig.

lör
1
aug
2009
lördag, 01 augusti, 2009 | Skriven av:

Päron verkar det bli mycket i år, trots päronrost. Inte bara på vår koloni utan på de flesta i området. Däremot är det inte så mycket äpplen. De allar flesta träden fick massor av väv på sig. Det var väl bl.a. spinnmalar som åt upp blad och troligtvis även början på karten som skulle bli äpplen.
Våra träd verkar ha överlevt men det finns några på området som verkar ha drabbats så hårt att de knappast överlever.

I dag började jag dagen med grönt te och sydsvenskan. Sedan blev det fundande på koloniloppisen.

Augustis första dag verkar lovande. Sol och klarblå himmel.

Päron_juli2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar