fredag 20 november 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Holland först ut med kilometerskatt – på personbilar

Politik I Sverige är kilometerskatt en känslig fråga, och då pratar vi om kilometerskatt för lastbilar. I Holland beslutar man idag om man ska införa kilometerskatt på personbilar.

Holland kan idag bli först i Europa med att ersätta vägskatt med kilometerskatt för personbilar. Idag röstar parlamentet om regeringens förslag och om förslaget går igenom införs den år 2012. Syftet med lagen är delvis att sänka koldioxidutsläppen. Delvis att halvera trafiken i ett av Europas trängseldrabbade vägnät.

Om det ska bli några utsläppsminskningar krävs det mer än bara ord. Det krävs handling och det verkar nu Hollands politiker göra. Avgiftens storlek ska bero på de mängd koloxid som släpps ut. Det kommer att minska utsläppen eftersom det kommer att gynna fordon med lägre koldioxidutsläpp. Samtidigt kommer det att minska antal transporter vilket är en nödvändighet om det ska gå att få ner CO2-utsläppen på en hållbar nivå.

När ska Sverige göra det samma?
Knappast innan valet 2010 men efter då …

Byt politik inte klimat_660

Träffar: 12

Kategori: klimat, miljö, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>