tisdag 23 februari 2010 | Skriven av:

SJ har fått utså mycket kritik i vinter. En del av denna kan kanske vara berättigad men den stor del borde tas av uppdragsgivarna till SJ, dvs staten.

En del beror på lite extra vinterväder men en stor del beror på att järnvägen inte prioriteras av regeringen. Jämför man de resurser som läggs på väg och på spår så ser man en orsak varför det nu är problem.
Mellan 1990 och 2007 ökade persontrafiken på järnvägen med 58 procent, vilket har ökat trycket på systemet. Det går egentligen inte att använda mer än 80 procent av kapaciteten på spåren om man ska ha en rimlig chans att köra in förseningar eller åtgärda problem, men i dag är kapacitetsutnyttjandet på de stora linjerna uppe i nästan 100 procent. Det gör att minsta försening sprider sig genom tidtabellen som ett jordskred.

Miljöpartiet har alltid prioriterat spårtrafik i stället för vägtrafik. Alliansen har alltid gjort tvärtom. Det senaste beslutet i denna riktning är “Förbifart Stockholm”. Ett gigantiskt vägprojekt som kommer att förvärra trafiksituation, belasta miljön och agera gökunge så att andra mer klimatsmarta investeringar inte får utrymme.

Infrastrukturministern skyller allt på tidigare regeringar och verkar ha missat att hon haft ansvaret sedan valet 2006.

Det behövs mer resurser till spårburen trafik och det behövs att SJ:s vinstkrav reduceras. Jämför man med SAS där alliansregeringen har pumpat in flera miljarder utan att få någon vinst tillbaka så förstår man varför det är extra svårt för SJ.
SAS miljarderna hade gjort bättre nytta hos SJ.

SJ ska vara hela folkets och samhällets järnväg och då ska man ge SJ en chans att agera för detta. Spårburen trafik är mer klimatsmart än vägtrafik och flygtrafik.

Vad som behövs är att öka järnvägens attraktionskraft. Järnvägen ska vara billigare än flyg- och vägtrafik och dessutom måste den vara bekväm med rimliga restider. Alla dessa förseningar som varit har skadat järnvägstrafiken.

Ibland verkar det som att alliansen vill att det ska gå dåligt för SJ så att man kan avveckla SJ.

För att bryta utvecklingen, måste man bygga ut järnvägen och låta samhällets intressen ersätta vinstintresset som mål och uppdrag för tågtrafiken. För att detta ska ske behövs det helt uppenbart en ny regering. Den regering vi har nu gillar helt enkelt inte att ha en fungerande järnväg så mycket som de gillar att leka marknad med varenda liten verksamhet som de kan lägga händerna på.

Kategori: klimat, miljö, tåg, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>