måndag 4 januari 2016 | Skriven av:

CykeltulbildDet diskuteras mycket om piska eller morot för att ändra våra beteenden. Jag tror definitivt att det behövs fler veganalternativ dvs “fler morötter”. Intressant artikel i DN, “Forskare vill ge bonus till cyklister”.

– Många studier visar på att varje krona som staden investerar i cykling får man tillbaka med ränta i  form av bättre folkhälsa, bättre miljö och mindre trängsel. Samhällen som underlättar för cykling gör en ren vinstaffär, säger Teo Enlund, en av ledarna för forskargruppen Green Leap på KTH som forskar om design och hållbar utveckling.

Många av våra utmaningar kräver mod och nytänkande. Det behövs helt klart alternativ till bilen och alternativen måste vara lönsamma för individen och för samhället. Bilens plats i städerna måste definitivt minskas, av miljösjäl, ytmässigt skäl, av av bullerskäl, av olycksskäl och av hälsoskäl. Det räcker inte att bara prata “miljöbilar”.

En satsning som ökar kollektivtrafiken och cykeltrafiken på bilens bekostnad innebär att  vi rör på oss mer och det ger positiva folkhälsoeffekter. Det finns många studier som visar på positiva effekter av ökad kollektivtrafikresande på bilresandets bekostnad. Det svåra är att räkna ut exakta siffror men att det är lönsamt är det inget tvivel om.

Läs t ex Trivectors rapport gjord på uppdrag av Trafikverket.

.

 

 

Kategori: klimat, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>