Inlägg under kategori » kollektivtrafik «

mån
25
feb
2013
måndag, 25 februari, 2013 | Skriven av:

tågStatistik betraktas ofta som fakta men med statistik kan man verkligen luras. Ett exempel är när Trafikverket och infrastrukturministern för fram budskapet att 97 % av tågen är i tid. Det låter ju jätte bra. Samtidigt dras slutsatsen att tågens punktlighet har blivit bättre.

Man ska då komma ihåg hur man definierar en försening. Helt plötsligt är det 15 minuter som gäller för att ett tåg ska vara försenat och om ett tåg ställs in så är det inte alls försenat.

Det framhålls då också att övriga länder använder 15 minuter som gräns men tydligen är det inte riktigt så. De flesta jämförbara länder använder 5 minuter som gräns.

Så beskedet att 97 % av tågen är i tid är väldigt missvisande.

Om man ska jämföra om punktligheten har blivit bättre eller sämre borde man rimligen räkna på samma sätt.
Varför inte räkna ut medelvärde och mediavärde?

Visst är det billigare att trixa med statistik än att åtgärda problemen men det hjälper ju föga resenärerna …

SvD

ons
1
feb
2012
onsdag, 01 februari, 2012 | Skriven av:

I dag var det kulturnämnd hela dagen. Man kan inte direkt säga att början av dagen blev svettig. Jag gick lugnt till tåget som skulle lämna Lund C 7.39. Jag kom i väldigt god tid så jag började med att vänta. Efter ett tag ropades det ut att just mitt tåg skulle bli försenat och avgå 8.03. Då började jag bli lite småfrusen. Att sköta en iPhone med vantar funkar inte så det blev minst en stelfrusen hand. Avgångstiden flyttades senare fram till 8.14 då jag egentligen skulle ha anlänt till Svalövs Brandstation.

Tåget kom ungefär 8.14 och då var det nedsläckt och min misstanke besannades att det dessutom var kallt. Tåget hade problem så värmen var satt på sparlåga för att få ut så mycket effekt som möjligt till motorerna. Tåget gick med nedsatt hastighet och när vi kom till Kävlinge fick vi dessutom köra ut på ett sidospår. När vi till slut anlände Teckomatorp missade vi precis bussen som skulle köra till Svalöv.

Jag hann aldrig riktigt tina på tågresan och när vi kom till Teckomatorp blev det ännu en väntan i kylan. Inget stationshus att värma sig i …

Nu är detta inte världens största problem. Jag kom ju fram bara en timme för sent. Som tur var var jag ute i god tid och trots allt hann jag i tid till kulturnämndens sammanträde.

Dagens sammanträde ägde rum på Fridhems Folkhögskola i Svalöv och tema för dagen var “folkbildning”. Först fick vi information om Svalövs kommun och Fridhems Folkhögskola.

Sedan blev det dragningar om “Civilsamhället och folkhögskolor i Skåne”, “Folkbildning, kultur och politik – Region Skåne, studieförbunden och den nya modellen för bidragsgivning” och Folkbildning i takt med tiden?”.

Vi fick även information om en studie “Gemensamma bidragsregler Skåne Nordost” som tittar på ett antal kommuners bidragsregler till studieförbunden.

Innan lunch fick vi även information om ett arbete kring “Kulturplanen i relation till folkbildning och civilsamhälle” som var gjord utifrån “besökarens perspektiv” samt “Digidel Skåne 2011-2013 – mobila stidiecirklar”.

Kampanjens mål är att med gemensamma krafter få ytterligare minst 500 000 svenskar att börja använda Internet innan utgången av år 2013. Vi vill även bidra till att de som redan är på nätet blir än bättre på att ta tillvara möjligheterna som Internet erbjuder för att underlätta vardagssysslor, vara delaktig i samhällsutvecklingen, få en bättre vård och omsorg, större möjlighet till arbete och en bättre utbildning.

Den nationella målsättningen översatt till Skåneperspektiv blir 22 000 personer.

Folkbildning måhända vara ett lite ålderdomligt uttryck men behovet av folkbildning visserligen anpassad efter dagens samhälle kvarstår. Det finns många utmaningar för både regionen, studieförbunden och folkhögskolorna men det känns som att det finns en stor samsyn och att klimatet är positivt mellan alla aktörer och då finns det goda möjligheter att göra något bra ännu bättre.

Efter bra dragningar blev det så lunch och det var inga problem att få bra veganmat vilket var extra trevligt.

Efter lunch startade själva sammanträdet. Dagordningen var inte lång och hade inga speciellt kontroversiella punkter.

Bl a justerade vi vårt tidigare beslut om Budget 2012 eftersom vi efter Kulturårdets beslut i förra veckan hade fått hela 241 000 kr till.

Vi beslutade sedan om riktlinjer för inköp av konst till Region Skånes konstsamling. Nu kan det även köpas in verk av konceptuell karaktär dvs ett verk som är anpassat efter plats och verksamhet.

Verk av konceptuell karaktär
Ett verk av konceptuell karaktär kan vara att en konstnär arbetar i dialog med en personal- eller patientgrupp med att framställa ett verk till en specifik plats inom den aktuella verksamheten. Motiv till att vidga inköpens karaktär är att kulturnämnden ska förhålla sig till sin samtid. Idag arbetar konstnärer i vitt skilda material, tekniker och uttryckssätt – allt från objekt i form av målningar, skulpturer och konsthantverk till mer idébaserade, konceptuella och processinriktade verk. Genom att vidga inköpens karaktär kan även konstnärer som väljer att arbeta i mindre traditionella tekniker inkluderas i Region Skånes konstsamling. Region Skåne kommer i och med vid- gandet att ligga i framkant när det gäller att arbeta aktivt med sin konstsamling. En konstsamling som har fokus på offentliga miljöer och det offentliga rummet.

Sista ärendet handlade om “Kreativt rum Helsingborg” som är en del av ett större projekt inom området kulturella kreativa näringar.

En avsikt är att förstärka den potential som finns i olika samarbetsprojekt med Campus Helsingborg/Lunds universitet för att på sikt skapa nya aka- demiska utbildningar inom fältet kreativa näringar. Målet med detta är dels att lansera ett nytt mastersprogram ”Culture and Creativity Management” som ska starta 2013, dels att utveckla ett forskningsnätverk inom kulturella och kreativa näringar med bas i Helsingborg. Miljön kring Campus Helsingborg ses i sammanhanget som en fruktbar miljö och en nod i arbetet med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna.

I morgon är det en konferens på Dunkers i Helsingborg med just temat “KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR I SKÅNE – KUNSKAP & INSPIRATION“. Intresset för konferensen har varit stort och vi har fått flytta konferensen till större lokaler.

Så i morgon blir det en resa till Helsingborg. Förhoppningsvis går det bättre då. Om allt fungerar tar det bara 28 minuter från Lund C till Helsingborg C. Tänker dock vara ute i god tid ändå eftersom jag har den stora äran att få säga några ord i början på konferensen …

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

mån
26
apr
2010
måndag, 26 april, 2010 | Skriven av:

I dag bar det iväg till Kristianstad. Jag deltog i mp:s regionfulmäktigegrupp. Vi diskuterade frågor inför kommande regionfullmäktige. Det blev även en del kring de rödgrönas infrastruktur förslag, “Den största satsningen på järnväg och kollektivtrafik i modern tid”.
Lite väl lite Skåne i denna. Inga spårvägar, ingen Lundalänk …
Satsningar i Skåne blev, “Kävlinge-Arlöv (Lommabanan)”, “Åstorp-Teckomatorp, etapp 2 och 3 (Söderåsbanan)”, “Helsingborg – Hässleholm (Skånebanan)”, “Arlöv – Flackarp (Södra stambanan), tidigareläggning” och så blev det lite väg, “E22, Fjälkinge – Gualöv”

Nya MiljöAktuellt skriver : Rekordstor rödgrön satsning på tåg

Om de rödgröna vinner valet kommer de att satsa 120 miljarder kronor på järnvägar och kollektivtrafik.

Så totalt 120 miljarder är ju inte så illa. Investeringarna beräknas ge 10 000-15 000 nya jobb inom bygg- och anläggning och angränsande branscher. Vilket inte heller är så illa.

SkD skriver : Massor av järnväg i Skåne – om de rödgröna får välja

101 miljarder kronor. Så mycket mer vill den rödgröna oppositionen satsa på infrastruktur de kommande elva åren, utöver vad regeringen föreslagit.

För Skånes del innebär det bland annat en tidigareläggning av bygget av fyra spår mellan Malmö och Lund.

Om de rödgröna vinner valet i höst är det framför allt spårbunden trafik som hamnar i fokus.
– Sverige har problem i dag. 95 procent av alla transporter sker med oljebaserat bränsle och trafiken står för 40 procent av växthusgasutsläppen, säger Karin Svensson Smith (MP).

Alla vill ha men alla kan inte få allt. Bra att det satsas på spårburen trafik. Nu gäller det bara att vinna valet den 19 september. Annars lär det inte bli så mycket järnvägssatsningar.

I övrigt var det solsken hela dagen och det var stor skillnad i temperatur på morgonen och på kvällen. Så nu är det äntligen vår …

tis
5
jan
2010
tisdag, 05 januari, 2010 | Skriven av:

Det blev en rivstart med vårdcentralen igår måndag, det är faktiskt redan tisdag. sedan blev det lite jobb på kansliet och sedan en tur till Perstorp där Miljöpartiet de gröna i Perstorp bildades. Helt officiellt blir det den 11 januari då det blir presskonferens. Jätte roligt. Det har tagit sin tid men nu är det igång.

Bra kommunikationer mellan Lund och Perstorp. Det tog inte mer än en timme och bara ett byte. Kostnad 76.80 kr enkel resa. Tågen var i tid både på upp- och nedresan.
Samma resa med bil skulle enligt Eniro ta 55 minuter, sträckan 63.7 km vilket skulle betinga ett pris på 127.40 kr enkel resa om milkostnaden är 20 kr.

Efter hemkomsten hamnade jag i fåtöljen framför TV:n. TV:n stängdes snabbt av inget roligt eller intressant. Spenderade sedan några timmar med att prata i telefon med en mp-avdelning i Skåne inför deras årsmöte.

Är nu trött men lite hungrig. Frågan är ska jag äta något innan jag går och lägger mig eller ska jag gå och lägga mig hungrig. Vilka stora avgörande frågor det finns!

I morgon har jag tänkt att var hemma och städa undan en massa papper och tidningar. Det blir nog en del jobb några hemsidor i morgon. Miljöpartiets hemsidor ska få en ny “look” vilket innebär en del jobb med att bygga upp första sidan och justera en del artiklar så att de presenteras på ett bra sätt på den “nya” hemsidan.

Annars ska det bli lugnt det är ju ändå Trettondagsafton och sedan är det Trettondagen och sedan är det vanliga dagar. Det kommer att bli bråda dagar vilket är roligt. Det är många roliga saker som ska hända fram till den 19 september. Vad som sedan sker vet jag inte. Har nämligen ännu inte bestämt mig för vilka uppdrag jag ska kandidera till när det gäller Miljöpartiet i Lund och Miljöpartiet i Skåne.

Måste nog sova på saken …

sön
29
nov
2009
söndag, 29 november, 2009 | Skriven av:

Så har jag äntligen kommit igång igen med lite fysisk aktivitet. Har köpt ett jympa/gym/spinning kort på Friskis & Svettis. I dag blec det ett core pass. Det är inte lätt att hitta jympapass eftersom de flesta är på kvällstid och då har jag oftast något politiskt möte. Då är det lite lättare att hitta tid till ett gympass eftersom Friskishuset är oftats öppet mellan 7-21. Vilket gör det svårt att inte ha tid.
Min sambo och jag brukar cykla till Friskishuset, där vi tränar, vilket ger lite extra träning. Jag får extra energi av träningen och man blir dessutom lite nöjdare med livet. Dessutom smakar maten bättre efter ett räningspass.

Resa till SpillepengenSkönt att ta det lugnt nu efter jympapasset och förbereda sig för kommande vecka. I morgon blir det bl.a. lite praktiska övningar för att släcka bränder och att ge första hjälpen. Det är Räddningstjänsten Syds direktion som ska övas. Platsen är Spillepengsgatan i Malmö. Till denna plast är det inte helt lätt att ta sig till om man ska åka kollektivt. Använder man Skånetrafikens reseplanerare så hittar man ingen bra resa.

Reseplaneraren föreslår en resa från Lund C – Malmö C sedan byte till buss från Malmö C till Hakegatan och sedan får man göra en promenad för att komma ända fram. Att åka till Malmö C och sedan tillbaka är en omväg men det värsta ändå förslaget till promenaden. Inga problem med att man måste promenera. Men det finns gränser. Skånetrafikens förslag är bara en rak linje mellan busshållplatsen och slutstationen. Ska man följa den föreslagna vägen måste man simma eller vada.

Försvarade Skånetrafikens reseplanerare senast i går när någon tyckte att den var den sämsta …

Det finns en hel del att förbättra bland annat kartor från och till hållplatser. Dessutom hade det varit bar att det fanns kartor med alla busslinjer med hållplatser utritade så att man kan hitta den optimala resan.