onsdag 1 februari 2012 | Skriven av:

I dag var det kulturnämnd hela dagen. Man kan inte direkt säga att början av dagen blev svettig. Jag gick lugnt till tåget som skulle lämna Lund C 7.39. Jag kom i väldigt god tid så jag började med att vänta. Efter ett tag ropades det ut att just mitt tåg skulle bli försenat och avgå 8.03. Då började jag bli lite småfrusen. Att sköta en iPhone med vantar funkar inte så det blev minst en stelfrusen hand. Avgångstiden flyttades senare fram till 8.14 då jag egentligen skulle ha anlänt till Svalövs Brandstation.

Tåget kom ungefär 8.14 och då var det nedsläckt och min misstanke besannades att det dessutom var kallt. Tåget hade problem så värmen var satt på sparlåga för att få ut så mycket effekt som möjligt till motorerna. Tåget gick med nedsatt hastighet och när vi kom till Kävlinge fick vi dessutom köra ut på ett sidospår. När vi till slut anlände Teckomatorp missade vi precis bussen som skulle köra till Svalöv.

Jag hann aldrig riktigt tina på tågresan och när vi kom till Teckomatorp blev det ännu en väntan i kylan. Inget stationshus att värma sig i …

Nu är detta inte världens största problem. Jag kom ju fram bara en timme för sent. Som tur var var jag ute i god tid och trots allt hann jag i tid till kulturnämndens sammanträde.

Dagens sammanträde ägde rum på Fridhems Folkhögskola i Svalöv och tema för dagen var “folkbildning”. Först fick vi information om Svalövs kommun och Fridhems Folkhögskola.

Sedan blev det dragningar om “Civilsamhället och folkhögskolor i Skåne”, “Folkbildning, kultur och politik – Region Skåne, studieförbunden och den nya modellen för bidragsgivning” och Folkbildning i takt med tiden?”.

Vi fick även information om en studie “Gemensamma bidragsregler Skåne Nordost” som tittar på ett antal kommuners bidragsregler till studieförbunden.

Innan lunch fick vi även information om ett arbete kring “Kulturplanen i relation till folkbildning och civilsamhälle” som var gjord utifrån “besökarens perspektiv” samt “Digidel Skåne 2011-2013 – mobila stidiecirklar”.

Kampanjens mål är att med gemensamma krafter få ytterligare minst 500 000 svenskar att börja använda Internet innan utgången av år 2013. Vi vill även bidra till att de som redan är på nätet blir än bättre på att ta tillvara möjligheterna som Internet erbjuder för att underlätta vardagssysslor, vara delaktig i samhällsutvecklingen, få en bättre vård och omsorg, större möjlighet till arbete och en bättre utbildning.

Den nationella målsättningen översatt till Skåneperspektiv blir 22 000 personer.

Folkbildning måhända vara ett lite ålderdomligt uttryck men behovet av folkbildning visserligen anpassad efter dagens samhälle kvarstår. Det finns många utmaningar för både regionen, studieförbunden och folkhögskolorna men det känns som att det finns en stor samsyn och att klimatet är positivt mellan alla aktörer och då finns det goda möjligheter att göra något bra ännu bättre.

Efter bra dragningar blev det så lunch och det var inga problem att få bra veganmat vilket var extra trevligt.

Efter lunch startade själva sammanträdet. Dagordningen var inte lång och hade inga speciellt kontroversiella punkter.

Bl a justerade vi vårt tidigare beslut om Budget 2012 eftersom vi efter Kulturårdets beslut i förra veckan hade fått hela 241 000 kr till.

Vi beslutade sedan om riktlinjer för inköp av konst till Region Skånes konstsamling. Nu kan det även köpas in verk av konceptuell karaktär dvs ett verk som är anpassat efter plats och verksamhet.

Verk av konceptuell karaktär
Ett verk av konceptuell karaktär kan vara att en konstnär arbetar i dialog med en personal- eller patientgrupp med att framställa ett verk till en specifik plats inom den aktuella verksamheten. Motiv till att vidga inköpens karaktär är att kulturnämnden ska förhålla sig till sin samtid. Idag arbetar konstnärer i vitt skilda material, tekniker och uttryckssätt – allt från objekt i form av målningar, skulpturer och konsthantverk till mer idébaserade, konceptuella och processinriktade verk. Genom att vidga inköpens karaktär kan även konstnärer som väljer att arbeta i mindre traditionella tekniker inkluderas i Region Skånes konstsamling. Region Skåne kommer i och med vid- gandet att ligga i framkant när det gäller att arbeta aktivt med sin konstsamling. En konstsamling som har fokus på offentliga miljöer och det offentliga rummet.

Sista ärendet handlade om “Kreativt rum Helsingborg” som är en del av ett större projekt inom området kulturella kreativa näringar.

En avsikt är att förstärka den potential som finns i olika samarbetsprojekt med Campus Helsingborg/Lunds universitet för att på sikt skapa nya aka- demiska utbildningar inom fältet kreativa näringar. Målet med detta är dels att lansera ett nytt mastersprogram ”Culture and Creativity Management” som ska starta 2013, dels att utveckla ett forskningsnätverk inom kulturella och kreativa näringar med bas i Helsingborg. Miljön kring Campus Helsingborg ses i sammanhanget som en fruktbar miljö och en nod i arbetet med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna.

I morgon är det en konferens på Dunkers i Helsingborg med just temat “KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR I SKÅNE – KUNSKAP & INSPIRATION“. Intresset för konferensen har varit stort och vi har fått flytta konferensen till större lokaler.

Så i morgon blir det en resa till Helsingborg. Förhoppningsvis går det bättre då. Om allt fungerar tar det bara 28 minuter från Lund C till Helsingborg C. Tänker dock vara ute i god tid ändå eftersom jag har den stora äran att få säga några ord i början på konferensen …

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>