måndag 9 mars 2009 | Skriven av:

IDG skriver : “Kommuner rasar mot Microsoftlåsning”

Nio västsvenska kommuner har siktet inställt på Openoffice, men många verksamhetssystem är inte anpassade för den plattformen. Det vill kommunerna nu se ändring på.

Många kommuner överväger att byta Microsofts Office mot Openoffice. Ett hinder på vägen är de många andra produkter som används och behöver anpassas för en mer öppen plattform. Därför har en projektgrupp från nio kommuner gått ut med en skrivelse till en rad leverantörer där de vädjar om anpassningar av produkterna.

– Vi upplever ett ganska svalt intresse från deras sida för att öppna sina system. Många system är i dag hårdkodade för Microsofts Officepaket. När vi talar med supporten hos it-leverantörerna förstår vi att det inte pågår något arbete varken för att stöda ett öppet dokumentformat eller för att kunna öppna utdata i andra program än Microsofts, säger Göran Westerlund, it-chef på Alingsås kommun.

Det är på tiden att något görs för att motverka Microsofts näst intill monopolliknande ställning.
Det offentliga borde verkligen värna om öppna lösningar för att gynna konkurrens. I detta fall är det verkligen behövligt med konkurrens.

Om det offentliga satsar på “öppna lösningar” kommer kommunerna att kunna sänka sina kostnader och detta kommer även att påverka oss vanliga konsumenter.

Mångfald är bra även inom detta område.

Läs mer om “Öppen källkod”

Kategori: ekonomi, IT, teknik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>