fredag 25 juli 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Första testerna av flytande vindkraftverk”

“Inom kort börjar testerna av världens första flytande vindkraftverk. I höst ska nya prototyper ankras utanför Italiens kust och i framtiden planerar företaget Blue H att bygga en hel vindpark i Adriatiska havet.

Den första protoypen av företagets flytande vindkraftverk ligger utanför Brindisis hamn i Puglia. Det hålls på plats med hjälp av kedjor som löper till kraftiga ankare på havsbotten. I toppen på plattformen är en 80 kilowatts vindturbin placerad med sensorer som känner av våg- och vindkraft.”

Flytande vindkraftfverk har fördelen att de kan placeras långt ut till havs, där det blåser mer och där de inte stör omgivningen.

Amerikanska energiforskare tror att med att denna energikälla ska man kunna generera 40 000 MWh år 2020 vilket kan värma upp 30 miljoner hem i USA.

Detta är mer än dubbelt så mycket som all världens vindkraft genererade förra året. Men då krävs en väldig utbyggnad av de flytande verken, enligt forskarna.

Träffar: 15

Kategori: energi, teknik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Bengt skriver:

  40 000 MWh generar svenska vindkraftverken på ca 13 dagar, eller svensk kärnkraftverken på 4 timmar…

 2. Yngve skriver:

  Riktigt så är det nog inte. Den jämförbara siffran borde vara 80 timmar för vindkraften år 2005 enligt Statistisk Årsbok 2008. Siffror för 2007 visar att det då skulle ha tagit 50 timmar.

  I Tyskland skulle det tagit 2 timmar. Tyskland har mindre yta, kortare kuststräcka …

  … och hur mycket avfall skapas av kärnkraften och hur länge måste detta förvaras innan det är ofarligt??

  … och vilka konsekvenser blir det vid en kärnkraftsolycka resp vindkraftsolycka??

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>