onsdag 23 juli 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Forskare bygger solceller i vanliga fönsterrutor”

“Färgade glasrutor kan bli ett nytt sätt att samla in solstrålning. Amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik som monteras i vanliga fönster. Forskarna har färgat vanligt glas med en fluorescerande färg, Färgen fångar upp solljuset och leder det vidare till fönsterkarmarna, där solcellerna sitter fästa på glasets kant.

Enligt forskningsresultaten, som är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Science, fångas hela 80 procent av solljuset upp av den färgade glasytan.

Men det är stora absorptionsförluster i glaset. Enligt MIT-forskarnas uträkningar försvinner hälften av ljuset innan det nått solcellerna i karmen.

Trots det är verkningsgraden beräknat per glasyta nästan 7 procent, vilket är i klass med amorft kisel.”

Det återstår säkert en del innan tekniken kan användas i vanliga fönster. Kul att det finns nya idéer.

Det byggs ju massor med hus som har glasfasader så potentialen är stor. Skulle väl även ta hand om en del värme som är ett problem nu för tiden. Det går väl numera åt mer energi för att kyla än för att värma, globalt sett.

Tydligen ska det även fungera när det är mulet vilket det är ganska ofta speciellt när man har semester.
Eller?

Kategori: energi, klimat, teknik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>