lördag 9 januari 2016 | Skriven av:

Världens största konsumentelektronikmässa, CES 2016, har precis ägt rum i Las Vegas, USA. Där presenterades många nya produkter och en del är ännu inte redo för försäljning. Det fanns supertunna bildskärmar, glödlampor man pratar med, surfplatta med inbyggd videokanon, bartenderrobot, laddningsbara batterier som laddas i USB-uttaget, biosensorer som scannar livsmedel och rapporterar antal kalorier, procent fett, kolhydrater och protein.

Många robotar visades också. En kallad “Double 2”, en “telepresence robot”, som kan beskrivas som en segway med en surfplatta ovanpå som kan styras från mobilen. I denna är användaren uppkopplad genom ett konstant videosamtal, och kan på så vis både röra sig runt på kontoret och prata med folk. Kan även vara med och fika. Man marknadsför den med följande:

Har du svårt att ta dig upp ur sängen? Använder din kollega för mycket parfym? Eller ligger din arbetsplats i en helt annan världsdel? Det finns en lösning.

Och lösningen är Double 2 och kostar bara 3000 US$.

Nyligen skrev SvD om en dokumentärfilm, “The Swedish theory of love”, av Erik Nandini, som beskriver Sverige som världens ensammaste land. En del vill nog lösa detta s k problem med robotar. Double 2 förstärker ensamheten på ett sätt, man kan sitta hemma ensam och jobba och behöver inte åka till kontoret. Visserligen är det praktiskt att kunna jobba hemifrån men det känns lite konstigt med ett kontor fullt med “segways” som åker kors och tvärs i kontorslandskapet.

KOnversationsrobotarOfta brukar Sverige ha flest ensamhushåll i internationella mätningar. Flest ensamhushåll i Sverige finns i storstäderna. I Stockholm var 58 procent av hushållen ensam­hushåll år 2006. I Malmö var motsvarande siffra 55 procent, och i Göteborg 54 procent. Det finns redan robotar som används i äldreomsorgen men det kommer säkert att finns fler användningsområden. Helt klart kan robotar vara väldigt användbara och i en del fall kan de minska känslan av ensamhet. Det vore dock trist om det blir fler ensamhushåll som bara kommunicerar via nätet och robotar.

Inget nytt under solen, ny teknik kan vara fantastisk och verkligen göra nytta om den används på rätt sätt och med sunt förnuft.

Jag vet inte hur det gick med försäljningen av “Årets Julklapp” dvs robotdammsugaren. Det blev kanske som med bakmaskinen??? Men en robot, som man bara måste ha, är nog ändå den som kallas “Grillrob” och som rengör grillgallret. Hur har mänskligheten kunnat klara sig utan denna????

Grillrobot

 

Kategori: livskvalité, teknik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>