lördag 5 mars 2011 | Skriven av:

DN skriver “Stort datorjubileum – ZX81 fyller 30”

Hemdatorn ZX81 fyller 30 år. Den lilla plastlådan blev många svenskars första datorkontakt. Arbetsminnet var på hela en kilobyte.
5 mars 1981 lanserades hemdatorn ZX81 av britten, numera Sir, Clive Sinclair. Den blev en jättesuccé. Trots att den tillverkades i 40 000 exemplar per månad kunde den ändå inte möta efterfrågan.

Jag köpte en ZX81 1981 när jag var på Irland och jobbade. Jag kommer ihåg att jag kopplade in den på hotellrummets TV.

Arbetsminnet var hela 1 kilobyte. Jag började programmera, det var Basic, som gällde. Jag tänkte jag skulle göra ett spel med en studsande boll som man skulle förhindra att träffa en vägg. Jag började att göra en ram och när jag nästan var klar med det tog minnet slut.

Jag gick direkt ut och köpte extra minne. Jag tror att det var hela 56 kilobyte. Man sparade programmen med hjälp av en vanlig kassettbandspelare. Man kunde även programmera ZX81 med maskinkod som utökade möjligheterna att göra både mer avancerade och snabbare program.

Kategori: teknik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Mr Speck skriver:

  Jag köpte en ZX81 år 1982 och då var minnet 2 kB.
  Extramodulen RAM var på 16 kB men den satt och vinglade så om man råkade snudda
  vid den så blev minnet blankt.
  Detta var förargligt när man programmerat i flera timmar och det till slut nästan fungerade.

  Jag köpte en bandspelare för att kunna spara programmen.
  Detta funkade bra … första gången, sedan aldrig mera.
  Men bandspelaren kunde ju användas till att spela musik-kassetter, den första jag
  köpte var Electric Light Orchestra.

  För något år sedan blev jag nostalgisk och hämtade apparaten ner från vinden.
  Men bilden på TV var ytterligt dålig så det var ingen ide att fortsätta.
  Det kunde vara en kul grej om någon ville göra en Java-applet eller liknande med en ZX81 samt
  tillhörande monitor.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>