torsdag 3 mars 2011 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Här ska största vågkraftverket byggas”

Ett helt nytt, svenskt vågkraftsprojekt börjar ta form i Göteborg. Går det vägen kan det bli världens största vågkraftverk. I måndags började man bygga en vågbassäng i en källare på Chalmers i Göteborg.

– Vår teknik kräver stora och långa vågor och vi måste bygga vår egen vågbassäng för att testa tekniken i skala 1:5. Nu har vi fått tillgång till lokaler i Chalmersområdet och kan sätta igång, säger Christian Stübner.

Trevligt att det även blir projekt där man använder vågkraft. Det behövs en mångfald av “energiomvandlare”.

Detta projekt bygger på patenterad teknik utifrån en uppfinning som Daniel Ehrnberg gjorde i sitt examensarbete på institutionen för fysik på Göteborgs universitet för sex år sedan. Idén är att omvandla energin i stora havsvågor till elektricitet. Systemets huvudkomponent är en lång, bred slang som flyter på havsytan följer vågornas rörelser. En enskild slang på 400 meter har en kapacitet på 6 MW vilket motsvarar två stycken havsbaserade vindkraftverk av den storlek som är vanligast i dag.

Läs mer!

Kategori: energi
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>