måndag 21 september 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Här är teknikstudenternas oväntade favoritpartier”

Miljöpartiet får skyhögt stöd bland teknikstudenterna – som även vill rösta in Sverigedemokraterna och Piratpartiet i riksdagen. Detta enligt en undersökning av bemanningsföretaget Academic Work. – Stödet för Sverigedemokraterna beror nog på att fler män pluggar teknik än kvinnor, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyteknik.se
Och högst stöd av de tre får Maria Wetterstrands och Peter Erikssons Miljöpartiet. 13 procent av landets teknikstudenter skulle nämligen rösta grönt om det vore val i dag – vilket gör partiet till det tredje största i Sverige.

Som tekniker känns det ganska självklart att det är så. Miljöpartiet framställs ofta som teknikfientliga vilket inte kan vara mer fel.

– Miljöpartiet har blivit moderna. För teknikstudenter finns det stora möjligheter att tänka grönt i sina framtida jobb, hela klimatfrågan är teknisk. Så att miljöpartiet får högt stöd överraskar mig inte, säger Stig-Björn Ljunggren.

Miljöpartiet har alltid varit moderna men har en kritisk syn på teknik vilket inte är samma sak som teknikfientlighet. Miljöpartiet satsade tidigt på datorer och interna nätverktyg.

Kategori: teknik, valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Grå skriver:

  Jo, det har märkts hur Mp börjat svänga i teknikfrågan. Några saker återstår dock. Att titta igen på kärnkraften. Trots olika problem är den faktiskt den energikälla som i dagsläget har minst antal dödsfall per MWh, skadar naturen minst och är billigast. Den blir säkert omkörd i framtiden, men inte än på många år. Det vore också trevligt om Mp tittade närmare på patentlagarna. Dessa är idag ett betydligt större miljöhot än något annat. Nuvarande patentlagstiftning hindrar producerande av effektiva elbilar efter att Texaco köpte batteripatentet. I Kina som nu bygger en ofantlig infrastruktur tvingar internationella patentöverenskommelser dem att använda ineffektiva miljöskadliga metoder och byggnationer.
  Jag vet inte när Mp slutade lyssna på den oberoende forskningen, men länge sedan var det.

 2. Yngve skriver:

  Jag tror inte att Miljöpartiet har svängt i teknikfrågor. Däremot har vår politik kommit ut och mottagits på ett bättre sätt.
  Med teknik kan man lösa många problem men det kan också skapa en hel del problem. Man måste alltid vara kritiskt och se på de långsiktiga konsekvenserna innan man bestämmer sig för dyra satsningar.
  Du och jag kommer nog inte överens när det gäller kärnkraftsfrågan. Med statistik kan man säga det mesta beroende på hur man använder den. Det som hände i Tjernobyl är kanske något du glömt bort!
  I Sverige har det visat sig att säkerheten är sämre än man påstått. Många säkerhetssystem har varit förbikopplade när det hänt incidenter. Nykterheten hos personalen har inte alltid varit vad den borde.

  Patentlagstiftningen är ett problem. Speciellt när man kan köpa ny lovande patent för att lägga dem i byrålådan. Jag är ingen expert på detta men det är också ett problem att skydda sina patent. Det behövs mycket resurser för att göra detta vilket gör det små för “små” uppfinnare som kanske skulle kunna utveckla sig och bli större om de fick intäkter på sina första patent.

  Jag vet inte vad du menar med din sista mening “Jag vet inte när Mp slutade lyssna på den oberoende forskningen, men länge sedan var det.“?
  Miljöpartiet vill ha mer oberoende forskning. Ett problem är idag att t.ex. läkemedelsbolagen, som har stora resurser, själva står för de underlag som används när man godkänner ett läkemedel. Här borde det finnas mer resurser för att göra oberoende studier innan man godkänner.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>