fredag 14 maj 2010 | Skriven av:

Sitter på tåget norrut. I dag steg jag upp före tuppen för att hinna med X2000-tåget 5.11 från Malmö. Mitt resmål skulle kunnat vara Uppsala eftersom det är där som miljöpartiets kongress äger rum i år, men mitt resmål är Karlstad. Jag åker till Karlstad för att vara ordförande på Djurens rätts riksstämma. Hade gärna varit i Uppsala men man kan ju bara vara på en plats samtidigt. Det är alltid lite extra att vara på kongress ett valår men man kan ju inte få allt. Jag får väl följa kongressen på SVT. Handlingarna till kongressen hittar man på nätet. Ett viktigt ärende på kongressen är valmanifestet inför valet den 19 september.

Djurens rätts riksstämma är det inte lika många ärenden att besluta om men det finns en del som det säkert blir mycket diskussion kring.
Det finns några stadgeförslag. Ett av dessa innebär att Djurens rätt bara ska ha riksstämma vartannat år. Förslaget var uppe på förra riksstämman och fick då majoritet men beslutet var inte enhälligt så det krävs ännu ett majoritetsbeslut på en riksstämma för att ändringen ska skrivas in stadgarna.

Ett annat förslag handlar om förbundsstyrelsens ledamöter ska ha rösträtt på riksstämman eller ej. Personligen tycker jag att det är ganska så självklart att förbundsstyrelsens ledamöter inte ska ha rösträtt på riksstämman. En riksstämma är medlemmarnas chans att säga vad man tycker. Det blir ännu viktigare då det bara blir riksstämma vartannat år.
Djurens rätt har cirka 35 000 medlemmar. Många av dessa åker aldrig på en riksstämma, många är inte aktiva. Detta innebär ett litet problem. Djurens rätt är en stabil organisation med mycket verksamhet. En organisations livsnerv är medlemmarnas engagemang. Det gäller att ta vara på detta och då behövs det reellt inflytande på de övergripande besluten som tas på en riksstämma.

En annan fråga som alltid diskuteras är Djurens rätts medlemstidning. Hur självständig ska tidningen vara?
Ska chefsredaktören vara ansvarig utgivare?
Ska tidningen kunna kritisera Djurens rätt?

Dessutom blir det diskussion om hur mycket av verksamheten som ska fokuseras kring djurförsök. En motion vill att djurförsök ska bli huvudinrikting och att minst 50% av medlemstidningens och hemsidans innehåll ska behandla djurförsöksrelaterade frågor.

Förbundsstyrelsens förslag till huvudmål för 2010-2011

• 3 miljoner människor ska mötas av vårt budskap.
• Antalet nyvärvade medlemmar ska öka jämfört med förra året.
• Antalet lokalorganisationer ska hållas stabilt.
• En aktivistbas ska byggas upp.
• Insatser ska vidtas för att djurfrågorna ska uppmärksammas inför riksdagsvalet.
• Arbete ska bedrivas för att påverka den statliga djurskyddslagsutredningen.
• Förslag på strategiska mål ska tas fram och sedan läggas på stämmans bord för beslut 2011.
• Arbetet med att föra fram djurrättsideologin ska främjas genom stöd till utgivning av litteratur, studiecirklar och stöd till intresserade på lokal nivå inom organisationen.
• Arbetet med att djuretiken bättre ska uppmärksammas inom högre utbildningar och av myndigheter ska främjas.
• Arbetet med att lyfta djuretiska frågeställningar i media ska främjas.

Djurens rätts riksstämmor är alltid trevliga tillställningar. Många engagerade människor, unga och gamla. Dessutom är all mat ätbar, dvs vegansk, vilket även gäller hotellfrukosten. Det är man ju inte direkt bortskämd med.

Ska dessutom bli spännande och se hur vädret blir. Enligt klart.se ska det i morgon bli 17 grader vilket är betydligt varmare än vad det är i Skåne.

Kategori: djurrätt, valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>