Inlägg under kategori » flyktingar «

tis
29
dec
2015
tisdag, 29 december, 2015 | Skriven av:

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Tyvärr är det inte så roligt just nu. Jag själv har det roligt och väldigt bra, speciellt om man jämför hur många andra har det.

ALEX vilarJulen har varit lugn och skön tyvärr alldeles för grön och då tänker jag på att det saknas något vitt, dvs SNÖ. Annars så kan nog jularna knappast bli för gröna. Konsumtionen slog väl som vanligt rekord och reorna pågår för fullt.

Allt prat om att vi inte har råd att hjälpa flyktingar och så konsumerar vi som aldrig förr. Känns väldigt märkligt och kluvet.

Flyktingsituationen i världen är svår och då har vi bara fått en rännil till Sverige. Tyvärr tar inte alla länder i EU sitt ansvar vilket givetvis sätter tryck på Sverige. Tyvärr har det blivit lite panik med alla s k SKÄRPNINGAR. Gränskontrollen som ska komma igång den 4/1 kommer förhoppningsvis inte igång. Visserligen saktar kanske inflödet av men smugglingstrafiken kommer säkert att öka.

Vilka åtgärder ska tas när de som kollas saknar ID?
Ska de skickas tillbaka till Danmark?
Kommer Danmark att ta emot dem?
Om inte vad händer då?

Istället för att riskera ASYLRÄTTEN borde det ha satts till resurser för att ta om hand alla de som kommer till Sverige och som kommer att bidra till ett blomstrande samhälle om de blir väl mottagna. Att det blir “lönande” i framtiden är inte det avgörande utan att vi måste ta beslut av humanitära skäl. Jag skulle gärna vilja ha en tillflyktsort om det skulle bli krig i Sverige.

Att det införs ID-kontroller på Öresundsbron kommer att drabba alla de som pendlar mellan Sverige och Danmark. Det verkar som att man inte riktigt förstår hur geografin och resandeströmmarna ser ut i Skåne från ett Stockholms perspektiv.

Det är bara att erkänna att vi inte har gjort vad som skulle göras för att bygga upp en bra mottagningsverksamhet. Samordningen har varit dålig, mycket pengar har gått till lycksökare som tagit emot många flyktingar och satt dem i “förvar” för att tjäna pengar.

Innehållet i mottagandet har inte heller varit så bra. Snabba insatser för att lära sig språket är jätteviktigt men även aktiviteter som gör att kontaktytorna mot det svenska samhället blir stora. Vi borde satsat på fler kulturaktiviteter.

I Region Skånes Kulturnämnd har vi avsatt 1.5 miljoner för att stimulera olika kulturinsatser inom ramen för folkbibliotekens verksamheter i Skåne, riktade till barn och deras föräldrar som är på flykt. Folkbibliotek, kulturarvsaktörer och aktörer inom den idéburna sektorn gör redan många olika insatser för dessa grupper. Frågor kring språkutveckling, berättelser, relationsbyggande och skapa mötesplatser mellan människor i lokalsamhället ligger nära dessa aktörers kontinuerliga uppdrag och arbete. En regional uppgift kan därför vara att bygga vidare på det som görs och stärka de strukturer som redan finns.

Kultur kan föra människor samman, ge nya berättelser och vidga perspektiven. Med kunskap och insikt i andra människors liv stimuleras vår nyfikenhet och därmed vår förståelse och tolerans gentemot andra. Kulturen är en kraft som kan stärka arbetet med att utveckla demokratins former, yttrandefriheten och synen på alla människors lika värde.

Jag hoppas att vi inte låter SD bestämma hur vi ska agera. Tyvärr är det ett stort tryck från en stor majoritet i Sveriges Riksdag för att vi ska vara restriktiva. Mycket p g a att man inte vill att SD ska växa. Men rädslan för SD ska inte styra vårt agerande utan vårt sunda förnuft och medmänskligheten.

Vi står inför många utmaningar, flyktingsituationen, klimatsituationen, sjukvårdssituationen, hälsosituationen …

Listan kan göras lång men det innebär inte att vi inte kommer att kunna hantera alla dessa utmaningar och ta till vara de möjligheter som finns. För att göra det måste vi ha insikt att det finns problem och sedan lägga allt krut på att lösa de, inte att skyffla över problemen till någon annan.
Våga vara annorlund

 

tor
17
jun
2010
torsdag, 17 juni, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : FN: Därför måste vi alla bli veganer

En ny FN-rapport konstaterar att köttkonsumtinonen måste minska drastiskt och omgående för att rädda planeten från klimatförändringens värsta konsekvenser.

För att rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till vegandiet. Västvärldens förkärlek till kött och mejeriprodukter är ohållbar då världens befolkning växer mot berkäknade 9,1 miljarder år 2050. Det skriver FN:s internationella panel för hållbar resursanvändning, UNEP, i den nya rapporten “Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production – Priority Products and Materials”.

Rapportförfattarna hävdar till och med att köttkonsumtionen på vissa sätt är ett värre hot mot klimatet än fossila bränslen och skriver “Jordbrukets inverkan på klimatet förväntas öka stort på grund av den ökande befolkningens konsumtion av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen, är det här svårt att hitta alternativ – människor måste äta. Att minska jordbrukets inverkan är bara möjlig med en stor världsomspännande ändring av människors diet, bort från animalisk föda.”

Jordbruket står enligt rapporten för 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Man påpekar också att jordbrukets miljökonsekvenser också sträcker sig utanför klimatet till exempel står jordbruket, särskilt kött och mejeriproduktion, för 70 procent av världens färskvattenkonsumtion och för 38 procent av världens totala landanvändning. Enligt en tidigare rapport från FN kommer världens matproduktion behöva öka med 70 procent för att kunna föda världens över 9 miljarder människor år 2050.

What can I say?

Läs själv – hela rapporten!

ons
18
nov
2009
onsdag, 18 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Bara 18 procent emot boendet

Med stöd från Vellingeborna ville kommunledningen stoppa transitboendet i Hököpinge. Men en opinionsundersökning visar att bara 18 procent håller med.

– Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det.

Det sade Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden, på mötet förra tisdagen i Hököpinge. I ett brev på hemsidan talade kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) om att kommunens invånare blivit överkörda. Och i en chatt med Sydsvenskans läsare två dagar senare skrev han: ”Jag har hela tiden hävdat att jag anser mig ha en majoritet av invånarna med mig.”

Men i själva verket hade inte kommunledningen något stort stöd bland Vellingeborna.

Moderaterna i Vellinge har gjort det mesta för att stoppa de ensamkommande flyktingbarnen. Man har försökt få det till att Vellingeborna kräver ett stopp. Visserligen är detta inget godtagbart skäl men nu det sig dessutom inte vara korrekt. SDS undersökning visar “bara” 18 % är emot att flyktingbarnen placeras i Vellinge. 63 % håller inte med den moderate kommunledningen. Den moderata ledningen ger bränsle till främlingsfientliga partier. Varför ska en av de rikaste kommunerna ta emot några flyktingar? Det kan inte vara ekonomiska skäl denna gången eftersom alla kostnader är täckta via Malmö kommun.
Vad ska man nu skylla på?
Är det inte dags att tala om hur det egentligen ligger till?

vellingegrafik_292991a

mån
16
nov
2009
måndag, 16 november, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Lars-Ingvar Ljungman har fått ett uppdrag: Övertala 22 moderatstyrda Skånekommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn från Malmö.”

– Det är praktiskt att just Lars-Ingvar fått uppdraget, säger Håkan Fäldt i Malmö, vice ordförande i Skånemoderaterna.

Efter all kritik mot hur Vellinge hanterat en akut flyktingsituation har moderaterna agerat snabbt. Både partisekreteraren Per Schlingmann och Skånemoderaternas styrelse tvingar nu Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman att agera.

Intressant förslag!
Väntar med stor spänning på vad detta ska leda till.


DN : Fler kommuner ska ta emot asylbarn
SvD : Kommunalråd i Vellinge ska leda flyktingarbete

ons
11
nov
2009
onsdag, 11 november, 2009 | Skriven av:

Moderaterna i Vellinge har länge kunnat slingra sig undan sina främlingsfientliga åsikter genom att skylla att de inte får tillräckligt med ersättning från staten när det gäller att ta emot flyktingar.
Nu när Vellinge inte behöver betala en krona så säger man ändå nej när det gäller ett korttidsboende av några ensamkommande flyktingbarn. Det är ett privat bolag som sagt ja till att ta hand om flyktingbarnen och nu vill frihetskommunen nr 1 stoppa ett privat intiativ.
Friheten gäller tydligen inte om man vill ta emot flyktingbarn!

Var finns nu den stora friheten i Vellinge kommun?

Den moderate kommunstyrelseordföranden vill nu göra allt för att stoppa att dessa barn från att komma till Vellinge. Detta uppmuntrat främlingsfientliga krafter och gör att (SD) inte behöver anstränga sig att komma in i Vellinges kommunfullmäktige. Moderaterna sköter den politiken utan att behöva stöd från (SD).

Det är också ledsamt att höra röster från en del kommuninvånare. De tänker mer på att deras huspriser ska sjunka än att flyktingbarnen ska få en trygg bostad och ett bra mottagande.

Det är en skam att en av de rikaste kommunerna i Sverige inte ens kan ta emot ensamkommande flyktingbarn. Trots att de inte behöver betala en krona. Vem ska ta emot dessa barn?
Kanske vill moderatera i Velinge skicka tillbaka dessa barn?

I SkD kan man läsa

Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU”, skriver Ljungman i ett pressmeddelande.

Lösningen ska lösas på nationell nivå. OK men vem ska ta emot flyktingbarnen?
Det ska göras inom ramen för EU. OK men vem ska ta emot flyktingbarnen.
Vellingemoderaterna menar förstås att det ska vara någon annan bara inte Vellinge.

I SDS kan man läsa

Vellinge ska inspektera lokaler
Vellinge kommun ska inspektera Attendo Cares boende i Bruksparkens vandrarhem. Enligt kommunalrådet finns brister i brandskyddet.

Man kan inte klaga på moderaternas uppfinningsrikedom. Nu ska man stoppa flyktingbarnen pga brister i brandskyddet. Vilken omtanke om barnen!
Eller?

Det blir bara pinsammare och pinsammare.

Den moderate kommunstyrelse ordföranden i Vellinge är även ordförande för moderaterna i Skåne. Är detta bara en Vellingeåsikt eller är den relevant för moderaterna i Skåne?

Är det någon moderat i Skåne som vågar ta strid i frågan? För inte är detta en åsikt som delas av övriga moderater i Skåne.
Eller?

tis
22
apr
2008
tisdag, 22 april, 2008 | Skriven av:

Idag beslutade regionfullmäktige med stor majoritet, endast (sd) var emot, att anta en policy som jämställer gömda flyktingar med asylsökande och ger dessa rätt till akut och annan omedelbar nödvändig vård.

“Föreslagen policy för Region Skåne vid akut och annan omedelbar nödvändig vård för gömda flyktingar fastställer att medicinsk vård och behandling ska komma i första hand och ekonomin i andra hand, i enlighet med FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter.”

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla personer som vistas i Sverige rätt till akut och omedelbar vård som inte kan anstå. Gömda flyktingar, barn undantagna, omfattas dock inte av statlig ersättning, utan har ett eget betalningsansvar. Detta innebär att hälso- och sjukvårdspersonal riskerar att hamna i etiska dilemman, där behovet av akut hälso- och sjukvård ställs mot patientens betalningsförmåga. Patientsäkerheten kan hotas, när vård fördröjs eller uteblir till följd av ovanstående.

Egentligen borde regeringen ha löst problemet i vårpropositionen. Det är bra att region Skåne som första region i beslutar att ge även gömda flyktingar rätt till sjukvård. Genom policyn underlättar man för personalen så att de kan agera utifrån sitt uppdrag att ge sjukvård.

Dessutom beslutade regionfullmäktige om “Hälsoundersökning av tillståndssökande och nyanlända barn som inte omfattas av bestämmelser om statlig ersättning”

“Många frågor ställs från verksamheterna och skolhälsovården om betalningsansvar för hälsoundersökning av de barn som vistas i Skåne under tiden de ansöker om uppehållstillstånd av anknytningsskäl, asylsökande barn till vårdnadshavare med uppehållstillstånd och vissa nyanlända barn som fått uppehållstillstånd av anknytningsskäl. Dessa barn omfattas inte av rätten till kostnadsfri hälsoundersökning som ersätts av staten, till skillnad från barn som fått uppehållstillstånd av asylskäl. Följden blir ofta att hälsoundersökning av de förstnämnda barnen inte blir utförd.

Ur såväl smittskyddssynpunkt som förebyggande arbete för att fånga upp de barn som är fysiskt eller psykiskt sjuka, är det angeläget att hälsoundersökningar utförs i ett tidigt skede. Både sjukvården och dessa barn skulle vinna på ett beslut från Region Skåne om att samtliga nyanlända barn, oavsett flyktingstatus, erbjuds en kostnadsfri hälsoundersökning.”

Sverige har fått internationell kritik för att inte ge vård på lika villkor. Därför är det på tiden att det blir en lösning i alla fall för de som befinner sig i region Skåne.

Än en gång visade Sverigedemokraterna vad de prioriterar. De bussade demonstranter till Kristianstad där regionfullmäktige äger rum för att demonstrera mot förslagen. Det är givetvis deras rättighet att driva den politik de tror på. Trist bara att det går ut över människor som har det svårt och är i behov av vård. Det borde vara självklart att alla som behöver vård ska få det.
tis
12
feb
2008
tisdag, 12 februari, 2008 | Skriven av:

Enligt DN finns det 4000 papperslösa som jobbar som städare i Sverige.
Enligt Fastighetsanställdas förbund så

- Tjänar vissa skrämmande dåligt, då handlar det om tio kronor i timmen.

Det är för mig ofattbart att man kan betala 10 kr timmen i dagens Sverige.
Det är verkligen att utnyttja människor.

Det finns en motion till LO-kongressen om att papperslösa ska kunna bli medlemmar. Det är bra.
Det gör att de papperslösas situation kan komma fram i ljuset.

Ett annat problem som de papperslösa har är att de inte alltid får tillgång sjukvården. Vilket innebär onödigt lidande och i många fall ökade samhällskostnader eftersom det många gånger blir akutsjukvård i stället för sjukvård på en vårdcentral.

Sverige är sämre än andra länder i Europa när det gäller sjukvård till papperslösa.

Även om det finns många som har det svårt i Sverige så har de allra flesta det så bra att vi skulle kunna behandla papperslösa flyktingar på ett humant sätt.

tor
7
feb
2008
torsdag, 07 februari, 2008 | Skriven av:

I dag hade vi besök av miljöpartister från Västra Götalands regionen. Det pågår nu väldigt många diskussioner om s.k. “Vårdvalsreformer”.

Halland och Stockholm har redan infört varsitt system. I Skåne har diskussionerna tagit fart på allvar. Skåne kommer att ha sitt system. I Västra Götaland har man inte kommit lika långt.

Det är stimulernade att träffa politiker från andra regioner. Det finns mycket som vi kan lära av varandra. Sammanslagningen till en region i Skåne har blivit mer accepterad än den i Västra Götaland. I Skåne hade vi en geografisk samhörighet som inte fanns i Västra Götaland.

Snart är det kommunstyrelse. Känner mig lite seg. Lyssnar på Studie Ett i P1. Just nu diskuterar man sjukvård till papperslösa flyktingar. Vårt (mp)-regionråd Anders Åkesson ska vara med.

Sverige är sämst i klassen hur vi behandlar våra papperslösa flyktingar. Det är verkligen pinsamt. Det verkar inte som om regeringen vill göra något åt det hela.

De verkar vara nöjda med att erbjuda akutsjukvård. Vilket på sikt blir mycket dyrare än att ge vård innan det blir stora problem.

Det är en självklarhet att alla ska få sjukvård i Sverige oavsett om de är medborgare, asylsökande eller papperslös flykting.
Skam vorde det annars!