torsdag 26 november 2009 | Skriven av:

Miljöpartiet var med och drev på arbetet med att skapa en mer djurvänlig djurskyddslag. Lagen finns nu men efterlevs inte. Det är en massa snack och undanflykter. “Det är värre i andra länder”, “Djurrättsalliansen har bara tagit fram några speciella fall. För övrigt är allt jättebra.”, “Man skyller på att konsumenterna inte vill betala”.
Ansvaret att behandla djuren väl ligger helt och hållet på de som driver djuranläggningen. Djur är levande varelser och ska inte behandlas som produktionsenheter som om det vore en fabrik som tillverkar död materia.

Miljöpartiet vill mer än att bara prata. Det behövs mer resurser för att ha ett trovärdigt djurskydd. Utan en bra kontroll att lagen efterlevs kommer det tyvärr inte att fungera. Det borde inte vara så men så är verkligheten. Ekonomin betraktas som något övergripande och då kommer djurens behov i andra hand vilket är oacceptabelt. Djur är inte till för vår skull utan för deras egen skull.

mp_griskultingarNär både politiker och grisproducenter försöker få in svenska djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, då har vi ett oerhört problem om inte djuruppfödarna kan rätta sig efter lagen, kommenterar Miljöpartiets jordbrukspolitiska talesperson Tina Ehn rapporteringen i Ekot.

– Vi vanliga konsumenter ska kunna lita på att den svenska djuruppfödningen sker enligt gällande lag, som i grunden är god. Problemet är att regeringen har monterat ned tillsynen. Djurskyddsmyndigheten är nedlagd och verksamhet har flyttats till länsstyrelserna utan att tillräckligt resurser har tillförts.

– Miljöpartiet driver att länsstyrelserna tillförs medel för att förstärka djurskyddet. De närmaste tre åren satsar vi totalt 80 miljoner kronor extra.

– Ska vi föda upp djur, så krävs både etik, intresse och sunt bondförnuft. Att föda upp djur kräver ansvar och ett samhälle som både stödjer och kontrollerar verksamheterna. Allt bygger på trovärdighet och ett aktiv djurskyddsarbete, säger Tina Ehn.

– Politiker runt om i Sverige arbetar med upphandlingsregler för att kunna ställa svenska djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen. Samtidigt kräver även producenterna att den offentliga upphandlingen sker enligt de svenska kraven på djurskydd, som är hårdare jämfört med många andra länder.

Läs mer!

Kategori: djurrätt, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>