fredag 25 december 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Är halva journalistkåren Miljöpartister nu?

”Maria Wetterstrand mediernas favorit”, säger rubriken i Dagens Nyheter (23/12). I artikeln konstateras att ”hennes parti slipper dessutom nästan all kritisk granskning”.

Varför blev Miljöpartiet, som är det parti som satsar minst på marknadsföring, årets komet i opinionen? Och hur kan det komma sig att Maria Wetterstrand mot slutet av året allt oftare har bjudits in av massmedierna, inte för att frågas ut om sin partipolitik, utan för att lämna kommentarer om andras miljöpolitik, som om Wetterstrand vore en opartisk expert?

Artikelförfattarens resonemang visar att han själv inte är objektiv när han skriver. Det innebär ju inte att alla andra är likadana.

Enligt SvD själv är :

Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat. På övriga sidor finns ingen politisk tendens.

SvD brukar väl oftast ta alliansens parti. De har väl i alla fall inte bidraget till miljöpartiets popularitet. Det verkar som författare vill påskina att miljöpartiets popularitet beror på journalister.Det visar än en gång på författarens egna värderingar att journalister vinklar reportage.

Att SvD nu publicerar detta beror väl på att miljöpartiet börjar ses som ett hot mot alliansen. Man vill bortförklara dels att miljöpartiets politik är i högsta grad modern och framtidsinriktad och visar på allvarliga problem som behöver lösas. Dessutom visar miljöpartiet att de har många lösningar inte bara inom miljö- och klimatomårdet.

Alliansen och en del andra partier har inte brytt sig om miljöfrågan och har inte presterat några lösningar. De kämpade emot biltullar i Stockholm men svängde sedan efter valet och nu finns biltullar. Tyvärr har alliansen förstört det hela genom att använda intäkterna från biltullarna till att gynna vägtrafiken men det är en annan sak.

Miljöpartiet har länge drivit om Tobinskatt. En skatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.
Skatterna kan ge en självständig finansiering till FN-systemet och globala reformer inom FN:s ram. FN bör också ges verktyg för att aktivt bekämpa den internationellt organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin.

Kanske är det så att media just nu speglar de viktiga frågorna och att miljöpartiet har de intressantaste och bästa lösningarna. Kanske är det så att Maria Wetterstrand har något intressant att säga när det gäller klimatfrågan.

Alliansen har också missat när det gäller integritetspolitiken. Man har drivit igenom både FRA och Ipred. Miljöpartiet var emot och alla allianspartiernas ungdomsförbund. Var var SvD i denna debatt?

Lite märkligt är det att nu helt plötsligt skulle vara så att pressen skulle vara miljöpartistisk. Tidigare har pressen alltid beskyllts vara vänster.
Troligen är väl SvD undantaget.
Eller?

Kategori: media, politik, valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Oscar skriver:

  “Lite märkligt är det att nu helt plötsligt skulle vara så att pressen skulle vara miljöpartistisk. Tidigare har pressen alltid beskyllts vara vänster.”
  Ja, men grön är ju det nya röd, så de har väl bara gått vidare dit när de insåg att den vanliga socialismen inte funkar. Undrar vart de ska ta vägen när de förstår att miljöpartiet är samma sak men med ytterligare en ursäkt för att begränsa människors frihet…

 2. Yngve skriver:

  Nu är det så att grönt innebär inte automatiskt att man är röd. Miljöpartiet står för något annat än höger eller vänster. Det tycker jag är tydligt. Miljöpartiet gör upp i sakfrågor inte med block.
  Visserligen har vi på riksplanet bildat en rödgrönallians för att få bort den nuvarande moderatledda regeringen.

  Intressant att du tar upp “begränsa människors frihet”.
  Är det inte alliansen som drivit igenom både FRA och Ipred?
  Det kanske inte har något med frihet att göra kanske är det mer ett skydd för den ekonomiska makten.

 3. Oscar skriver:

  Ja du, det är intressant att du kan hitta ett helt exempel på alliansregeringens begränsning av människors frihet.
  Jag tycker i och för sig att regeringen kunde ha gjort bättre ifrån sig på den fronten, men håller det inte för troligt att en rödgrön variant hade gjort det bättre.
  Det finns de som är mest intresserade av att skydda den ekonomiska makten. Jag är inte en av dem, men det var ett bra försök!

  Miljöpartiet är inte höger eller vänster, men det är viktigt att få bort det blåa laget?
  Kanske kan vi enas om att MP är mindre blå än röda? Sen tror jag inte jag kommer kunna omvända dig till att hålla med mig om något mer 🙂

  God fortsättning!
  /Oscar

 4. Yngve skriver:

  Vi är ju inte helt oense.
  Jag undrar fortfarande lite på vilket sätt de gröna kommer att begränsa människors frihet?

  Jag har lite svårt för färger. Vi är visserligen med i en allians som står för mycket rött men det innebär ju inte att vi gröna är mer röda än blå. Vi får kritik från både “de blåa” och “de röda” att vi har fel färg.

 5. essbeck skriver:

  Hittade detta. Ber om ursäkt för att det blir lite klipp och klistra men det balanserar upp det som Gudmunson skrev genom att lyfta fram den källan han använde och får personen som skrev rapporten att komma till tals.

  Källan som SvD journalisten från den oberoende moderata tidningen handlar om en mätning som skedde 2006.

  Ken Asp skrev själv en artikel om detta 2006 när han presenterade denna mätning. Kan lyfta fram lite slutsatser från den mätningen.

  1. Ekonomi- och politikreportrar står långt till höger om resten av journalistkåren.

  2. De journalister som bevakar ekonomi och politik i de riksspridda Stockholmsmedierna står långt till höger om resten av journalist-kåren.

  3. Bland ekonomi- och politik journalisterna stöder en majoritet den borgerliga alliansen – 26 procent är moderater och 23 procent folkpartister. Bara var femte är socialdemokrat.

  4. Däremot är stödet förregeringen och dess stödpartier överväldigande i journalistkåren som helhet. Nästan var fjärde väljer miljöpartiet, 14procent vänstern och 30 procent socialdemokraterna. (notera att detta är skrivet innan valet 2006)

  5. Fyrtiotalisterna är numera den åldersgrupp bland journalisterna som har den största andelen borgerliga sympatisörer och den minsta andelen sympatisörer till vänsterpartiet.

  Om SvD verkligen vill återge en rapport från 2006 är det i sin rätt att ta med hela raporten istället för att gömma vissa delar.

  http://www.dn.se/opinion/debatt/moderaterna-storsta-partiet-bland-samhallsjournalisterna-1.501065

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>