lördag 26 december 2009 | Skriven av:

AB skriver : Politikens stjärnskott

Wetterstrand/Eriksson (MP), 52% +16%
Uppgången i förtroendet för språkrören är alltså exempellöst. Det kan de förmodligen tacka Socialdemokraterna för.
S ligger dåligt till i opinionen och förtroendet för Sahlin är inte på topp. Det gynnar miljöpartisterna som fyller ett slags vakuum.
Värt att notera är att bara 11 procent helt saknar förtroende för språkrören, lika många som saknar förtroende för Reinfeldt. Det är en mycket bra notering. I förra mätningen var siffran 18 procent.
Uppgången för språkrören är statistiskt säkerställd.

Så roligt att förtroendet för våra språkrör ökar så mycket. Så stor ökning som 16 % är ovanlig. Dessa siffror går i takt med att miljöpartiets opinionssiffror. Troligen har Maria Wetterstrand bidragit mest till denna ökning men det kan inte vara hela förklaringen.
Tidigare har man frågat och redovisat Maria och Peter som två alternativ. Denna gång har man tydligen slagit ihop frågan till en vilket påverkar resultatet något och som gör att man inte kan jämföra rakt av. Positivt är också att miljöpartiet ligger sist i bottenligan med 11 % dvs “helt saknar förtroende”. Inte illa bara det.

Som jag skrivit tidigare så är detta kanonläge inför den 19 september 2010. Mycket kan hända och kommer att hända innan dess men denna chans får vi inte sumpa. Nu kan vi alla fall njuta av att gott slut på 2009 och sedan är det bara att börja jobba igen.

SIFOdec2009_partiledarförtroende

DN, SvD, SDS, SkD, GP

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Maria skriver:

  Visst är det kul när det går bra för ens egna parti, oavsett anledning. Dock ska du också tacka medierna i det här fallet som väljer att allt mer skriva om partiledarna (och språkrören) och inte om partiernas politiska program. Väljare, som är till stor del personer som inte läser specifika partiprogram och bara tidningar, möts dagligen av profiler och vackra ord från partiledarna. Det har blivit en tävling likt Idol och inte för landets bästa. Frågan är hur vi röstar egentligen? Efter partipolitiken, eller efter den snyggaste och trevligaste partiledaren?

 2. Yngve skriver:

  Jag håller med dig att det blivit alltmer personinriktat. Miljöpartiet har valt att ha två språkrör varav ett av dem alltid är mer poulär än det andra. Detta tycker jag motverkar personifieringen.
  Jag vet inte om miljöpartiet har mest ut av detta. Vår statsminister är väldigt duktig på att vara “ledare” att ge ett gott intryck när han uttalar sig. Och det har media hoppat på. Vår statsminister får alltid ensam säga “de sk sanningarna” i t.ex. Agenda. Här kommer personen i första hand och politiken i andra hand.

  Nu är det väl så att media har speglat den största politiska frågan just och det är klimatet.
  Det är ju inte konstigt att miljöpartiet vinner på detta eftersom (MP) har större förtroende i denna fråga än alla övriga tillsammans.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>