Inlägg den 17 december 2010

fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

DN skriver : 20 vargar får fällas i vinter

20 vargar får fällas under vinterns vargjakt, har Naturvårdsverket beslutat. Jakten inleds den 15 januari och får pågå till och med 15 februari.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar.

Märkligt att alliansen fortsätter på samma sätt trots den senaste katastrofala vargjakten som bättre kan beskrivas med orden vargslakt.

Den nya “jakten” motiveras bl a med “man vill öka befolkningens acceptans av vargar”. Vill man öka acceptansen hos befolkningen är det bättre att avsätta medel som kompenserar de få som “drabbas” av vargen. Ska Sverige ha en livskraftig vargstam behövs det fler vargar.

Tyvärr är jägarna stora lobbyister som har tagit sig in i riksdagen och ger jaktutbildning för att ta jägarexamen till riksdagsledamöter.

Hittills är det 3000 jägare som anmält sig till jakten. Hittills är det betydligt mindre antal än förra gången men 3000 som ska skjuta 20 vargar är ändå väldigt mycket. Jakten ska kunna pågå en månad.

3000 blodstörstiga jägare kan ge samma dåliga resultat som förra gången dvs att det sköts fler vargar än det var tänkt och att många av dessa skadesköts. Dessutom sköt man endast friska djur.

Nya MiljöAktuellt skriver: 20 nya vargar ska dö

Fördelningen per län är 6 vargar i Dalarna, 6 i Värmland, 3 i Gävleborg, 2 i Örebro, 2 i Västra Götaland samt 1 i Västmanland – där licensjakten sker för första gången.
Invandrade vargar undantas från jakten.
Vargskinnet kommer tillfalla den som fällt djuret men resten av kroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Man kan undra hur man tänkt sig att jägarna ska kunna skilja på invandrad och inhemsk varg? Ska vargarna språktestas innan de skjuts?

Naturskyddsföreningen är kritiskt till beslutet.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kategori: ekologi, etik, jakt  | Skriv en kommentar
fre
17
dec
2010
fredag, 17 december, 2010 | Skriven av:

I dag var det öppet hus på Kulturcentrum Skåne.

Kulturcentrum Skåne är ett utåtriktat regionalt centrum för musik teater och konst. Vi är en ideell förening som drivs med stöd av anslag från Region Skåne och Lunds kommun samt med bidrag från olika fonder och stiftelser. Till vårt hus i Lund kommer människor för att teckna och måla, musicera, spela teater eller mötas kring något av våra kulturprojekt. Vi har aktiviteter för personer med utvecklingsstörning i alla åldrar och våra pedagoger har både konstnärlig och pedagogisk kompetens. Vår övertygelse är att personer med utvecklingsstörning har mycket att tillföra kulturlivet och att konstnärligt skapande befrämjar kreativitet och utveckling hos var och en.

Gårdagens snöväder skapade ett fantastiskt vinterlandskap. Det är inte så ofta som det är så fint vinterväder i Lund. Jag promenerade till Kulturcentrums lokaler som ligger på Gunnesbo. Det blev en 45 minuters fin promenad på snöröjda gångbanor. När jag kom fram till Kulturcentrum mötes jag med glögg och pepparkakor. Det öppna huset började utomhus med julsånger. Efter det blev det flera föreställning inomhus.

Man kan inte annat än att bli glad och imponerad av det engagemang och den glädje som utstrålades. Det visar vikten av kultur och hur den kan befrämja kreativitet och utveckling hos enskilda individer.

Promenaden hem gick lätt efter det inspirerande besöket. På vägen hem handlade jag på Biogrönt på Byggmästargatan, Lunds enda helt ekologiska livsmedelsaffär. Härligt att inte behöva undra om det man ser i affären är ekologiskt eller inte. Även det blir man glad av. Liksom det fina vintervädret.