Inlägg den 02 december 2010

tor
2
dec
2010
torsdag, 02 december, 2010 | Skriven av:

Katterna verkar stortrivas trots att de inte får gå ut. De njuter av inomhusvärmen och av varandra. De har full koll på vad som händer utanför fönsterrutorna.
Ena stunden råder stillhet, nästa sekund är det full fart …

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
tor
2
dec
2010
torsdag, 02 december, 2010 | Skriven av:

SkD skriver “Låg död i över ett år”

Larm inkom om att det troligtvis låg en död människa i den aktuella lägenheten och väl på plats hittade polisen en man i 90-årsåldern död på golvet sidan om sängen i sovrummet.
Efter en närmare undersökning visade det sig att han troligtvis legat där sedan den 22 november 2009. Någon misstanke om brott föreligger inte.

Det är märkligt att man ska kunna ligga i ett år i sin lägenhet utan att någon saknar en. Visst finns det människor som inte vill ha så mycket kontakter med andra men att inte någon skulle börja undra känns lite konstigt.
Pensionen sätt in på på kontot där autogiro tar pengarna och betalar hyra och el. Allt är frid och fröjd.
Detta var kanske en vald ensamhet men i vårt moderna samhälle är det trots tättbefolkade områden många som är ensamma.

Upplevelsen av ensamhet är subjektiv – unga personer med ett stort socialt umgänge känner sig ofta mer ensamma än äldre med mer begränsat umgänge.

Det fastslår Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet, i en studie av svenskars upplevelser av ensamhet.
En av orsakerna till det här är att det för unga personer finns så många måsten och krav att leva upp till, vilket kan leda till en känsla av utanförskap.


Tio i topp aktiviteten för ensamma är att “Titta på TV”. Kvinnorna uppgav 1985 att “Ringer någon” var den vanligaste (52 %). 2008 har även kvinnorna “Titta på TV” som den vanligaste aktiviteten. “Ringer någon” har sjunkt till 3:e plats (43 %).

För männen har “Dricker vin/sprit” blivit nr 8 (13 %) 2008. Denna aktivitet fanns inte med på “Tio i topp”-listan 1985.

En femtedel uppgav att “aktiviteten” hjälpte i hög grad”. 60 % uppgav att “aktiviteten “hjälpte i viss mån” och cirka 20 % att det inte hjälpte. Siffrorna för om “aktiviteterna hjälpte är desamma oberoende av kön och år (1985 eller 2008).

Julen är familjehögtiden framför alla andra. För den som saknar familj och nära vänner kan isoleringen och ensamheten göra sig extra påmind kring storhelgen. För vissa blir problemet övermäktigt. Kring jul och andra storhelger ökar antalet självmord markant visar statistik

För unga, 10-26 år utmärker sig nyårsdagen, midsommardagen och Annandag jul med mycket fler självmordsfall.

Det ska inte behöva vara så i dagens “moderna” samhälle. Ensamhet innebär ohälsa och är en tragedi för individen och en stor kostnad för samhället. Vi behöver skapa fler naturliga mötesplatser. Vi måste skapa trygghet så vi vågar prata med
varandra. Ensam är inte alltid stark …

Vi måste öka lyckan i samhället, för alla. Det finns lycko-forskning men i Sverige tas den inte riktigt på allvar.

Alltmer tyder på att den samlade lyckan i ett samhälle kan ökas genom politiska beslut. Därför är det viktigt att föra en seriös diskussion om hur man med politiska beslut baserade på forskningsresultat kan öka förutsättningarna för att göra människor lyckligare. Det skulle göra det betydligt enklare att i politiken prioritera och väga nyttan av olika förslag med målet att öka lyckan.

Miljöpartiet har lagt flera motioner om lycka i Sveriges Riksdag.
Den senaste heter “Ökad lycka som politiskt mål”.

Läs studien “Ensamheten i Sverige 1985-2008
.