Inlägg den 10 januari 2010

sön
10
jan
2010
söndag, 10 januari, 2010 | Skriven av:

SDS skriver : Hela vargflocken avlivades igår

Skånes djurpark utanför Höör har avlivat hela vargflocken, sedan flera vargar lyckats ta sig ut ur hägnet i går.

Först avlivades två hannar som rymt. När alfatiken lyckades ta sig ut uppstod oro bland de övriga vargarna och då fattades beslut att avliva samtliga.
– Det är en fruktansvärd sorg. Det är inte lätt att bygga upp en varggrupp. Det tar flera år. Men jag anser att vi har gjort helt rätt, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark till TT.

Vargen har nu varit på tapeten sedan vargjakten, läs vargslakten, började. Nu har vargen även blivit en första side nyhet i Skåne. Alla vargar i Skånes djurpark är avlivade!

Det är svårt att veta om ansvariga på Skånes djurpark har agerat korrekt eller inte. Helt klart visar detta att vilda djur som vargar inte hör hemma instängda i djurparker. Naturen är hård och grym och bygger på naturligt urval, där den starke överlever.

För att naturen ska fungera kan man inte tränga ihop djuren i små parker och sedan tro att människan kan fixa till så att det blir bra för djuren. Vargar rör sig över stora områden och har ett starkt flockbeteende. Detta är omöjligt att möjliggöra i en djurpark speciellt i ett trångbott Skåne.

Jag lider med djuren när man ser bilder från djurparker, speciellt vargar. Djur har rättigheter, så även vargen.

Möjligen kan jag tänka mig att man har stora reservat, på platser som är naturliga för djuren som ska vistas där. Då ska det vara för att dessa djurarter är utrotningshotade inte för att visa upp dessa för männiksor.

Annars får vi väl skapa människorparker där vi låter människor som talar utrotningshotade dialekter och som har ett levnadssätt som ingen tar efter. Annars så dör ju detta ut …

SkD – Hela flocken sköts, DN – Djurpark avlivade hela vargflocken

Kategori: djurrätt, ekologi  | 2 kommentarer
sön
10
jan
2010
söndag, 10 januari, 2010 | Skriven av:

Blev lite överraskad när det kom något i brevlådan. Det var ett nummer av Landet Runt, Fria Tidningen och Malmö Fria. I skrivande stund är jag inte helt på det klara hur detta fungerar. Fria Tidningar är väl ett kooperativ som sedan driver olika tidningar. Det blir ändå lite förvirrande med tre tidningar i en ”bunt”.

Oavsett det så är det ju bra att det blir en Malmö Fria. Detta projekt har hållit på ett tag. Vi har precis bestämt att inte ha någon papperstidning så vi kommer nog inte att prenumerera på Malmö Fria.

De stora tidningarna är inte alltid så objektiva, de är dyra att prenumerera på och de har massor av annonser. Därför känns det bra med ett alternativ. Trevligt också att tidningarna drivs av ett kooperativ.
Det är på tiden att det blir ett ”friare” alternativ.

Kategori: media  | Skriv en kommentar
sön
10
jan
2010
söndag, 10 januari, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Nu är den ekologiska begravningsmetoden här

Både jordbegravning och kremering leder till föroreningar. Biologen Susanne Wiigh-Mäsak har utvecklat en ekologisk begravningsmetod där kroppen frystorkas och skakas till stoft.

I början av oktober 2009 kom en signal om att regeringen är välvilligt inställd till den nya begravningsmetoden som kallas promession. Då överlämnade begravningsutredningen sitt betänkande till kulturministern. Utredningen föreslår att lagstiftningen ska öppnas för promession och förslaget kan vinna laga kraft nästa höst om det godkänns av riksdagen.

Intressant att det är kulturministern som har hand om denna fråga. I alla fall är det bra att det nu verkar bli OK att använda denna mer ekologiska metoden. Ännu måste man ha dispens men tids nog när det är dags för en själv så ska det säkert vara helt klart. Om man nu inte får kasta in handduken extra tidigt det kan man ju aldrig vara säker på.
Den enda nackdelen är att det går åt mycket energi. Denna nackdel kan minskas genom att använda grön el.

Kategori: ekologi  | 2 kommentarer