Inlägg den 17 januari 2010

sön
17
jan
2010
söndag, 17 januari, 2010 | Skriven av:

SDS skriver : Förslag till kommunhus skapar miljöoro

Redan innan det vinnande arkitektförslaget presenterats har kommunens nya kommunhus skapat oro. Bara ett av de fem arkitektförslagen uppges uppfylla miljökraven.

Den 29 januari avslöjas vilket av de fem förslagen till nytt kommunhus som ska förverkligas. Huset som i första etappen ska rymma 250 arbetsplatser ska ligga i kvarteret Kristallen väster om järnvägen.

Fem förslag presenterades i november och tävlingen är enligt stadsarkitekt Bengt Aronsson redan avgjord.
– Juryn har fattat beslut och den är enig, säger han.

Bengt Aronsson vill inte kommentera om det vinnande förslaget uppfyller miljökraven eller ej, men säger att oavsett kommer detta att kunna justeras.
– Förslagen är ju inte detaljstyrda och projekteringen är inte gjord än.

Det är som vanligt. Miljökraven ställs aldrig som krav och blir därför sällan verklighet.
Det snackas så mycket om att det ställs höga miljökrav när det ska byggas i Lund. ”Vi har det bästa miljöbyggprogrammet i Sverige”. Men vad hjälper det om man inte bryr sig om miljökraven. Det är som vanligt mest snack. Bara ett av fem arkitektförslag uppges fylla miljökraven.

När det ska till beslut så skyller man på att kommunen inte kan ställa krav. Nu verkar det vara samma sak trots att det är kommunen som är ”köpare”.
Vad är det nu som hindrar att kraven blir krav och inte bara snack?

Ska det bli bra måste miljötänket vara med ifrån början. Annars blir det bara något som läggs på efteråt och då blir det aldrig så bra. Det blir mest kosmetik.

Men det är klart det kan ju vara det förslaget som uppfyllde miljökraven som vann och i så fall är det nästan bra. Uttalandet från stadsarkitekten visar att miljökrav inte är krav utan bara önskemål och det kommer att påverka framtida byggare. Vilket kommer att motverka övergången till ett mer klimatsmart byggande.