torsdag 21 januari 2010 | Skriven av:

Tittade på Uppdrag Granskning som handlade om bemanninsgföretag. Jag tycker det är helt klart att företag använder sig av att i stället för att anställa köper tjänster från bemanningsföretag. Då slipper man problemet med ”de anställda”. Facket verkar ha sovit och har skrivit avtal som inte direkt gynnar medlemmarna.
Att vara tillgänglig från 7-17 och därmed inte kunna göra något som förhindrar att man kan åka till ett ”jobb” som man kallas till. Man får 80 eller 90 % av lönen men dessa pengar försvinner om man får ett jobb. Då får man enbart lön för utfört arbete. Man ska vara tillgnglig för jobb 24 timmar om dygnet.

På kort sikt tjänar företagen på det och löntagaren förlorar för den som hyr ut ”arbetaren” ska ju också tjäna pengar.
I vissa situationer skulle det kunna vara bra men det kräver antingen jourersättning och/eller att de som ska ”köpa tjänster” måste ha ramförhållning. Detta för att man ska kunna använda tiden på ett bättre sätt. Då skulle man kunna extra knäcka på tillfälliga jobb, man kan göra utflykter, hämta barn på dagis, gå på föräldramöten …

Jag kan inte fatta hur facket kunde skriva så dåliga avtal.

Intressant att höra chefen för Scania som försökte lura reportern när hon sa att han skulle få en liten lätt bonus på 80 miljoner om hans kontrakt sades upp. ”Han” hade inte räknat på dessa 80 miljoner. Tror han verkligen på att någon skulle tro att han inte räknat på detta. Han borde väl vara medveten om vilka avtal och vilka kostnader dessa kan komma att kosta företaget. Visst 80 miljoner är ju ”ingen stor summa” …
Pinsamt!

Det är lätt att tycka det inte är så farligt att inte ha en fast anställning när man har skyhög lön som man kan investera och dessutom om man förlorar sin ”post” så får man 80 miljoner i bonus. 80 miljoner skulle jag kunna klara mig bra på resten av mitt liv utan att behöva oroa sig för få pengar till mat och hyra. Det måste bli ett slut på dessa skyhöga bonusar till några få som har skyhöga löner. Bonusar ska gälla alla i företaget i så fall och ska inte utgå då företaget inte går med vinst.

Många företagare, speciellt storföretagare, tycker det är så flexibelt med bemanninsgföretag och visst är det det men också väldigt otryggt för ”löntagaren”. Vad händer på lång sikt?
Hur ska man försäkra sig om kompetensen hos löntagarna?

För att lösa detta måste löntagarna vara tuffare mot facken och facken måste vara tuffare men flexibla i sitt tankesätt gentemot arbetsgivaren. Det är inte bara lönen som är viktig utan arbtestid och arbetsmiljö. Med en flexibel arbetstid skulle man kunna sänka extra kostnaden för jobba på andra tider än må-fre, 8-17. Under olika skeden i livet behöver man jobba mindre t.ex. när man har små barn. Fyrtio timmar i veckan är förlegat. I dagens situation med stor arbetslöshet skulle en sänkning av veckoarbetstiden vara lönsam. Fler skulle få jobb och fler skulle inte slita ut sig.

Dessutom behöver regelverket för småföretagare ändras så fler vågar och orkar med starta och driva företag.
Lagstifta så att det inte går att avskeda för att i stället köpa samma tjänster via bemanninsgföretagen.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>