Inlägg den 08 januari 2010

fre
8
jan
2010
fredag, 08 januari, 2010 | Skriven av:

SvD skriver : Vattenfall medger planeringsmiss

Missbedömningar av kärnkraftsindustrin har bidragit till det pressade energiläget och de höga elpriserna, anser Strålsäkerhetsmyndigheten. Två reaktorer står stilla sedan i våras och Vattenfall medger att tidsplaner för upprustningar varit för optimistiska.

Svenska Kraftnäts farhågor för ett ännu hårdare belastat elnät på fredagen besannades inte, även om situationen fortfarande är ganska ansträngd.

– Elförbrukningen har i dag varit lägre än våra prognoser så det ser inte ut att vara några problem för effektsituationen i landet, säger Malin Werner, informationschef på Svenska Kraftnät.

Elproduktionen går för nu för högtryck i den stränga kylan, kraftreserven på drygt 1 100 megawatts eleffekt är inkopplad och på måndag drar Vattenfall i gång oljekondenskraftverket i Stenungsund på 240 megawatt.

Men eftersom två kärnkraftsreaktorer, Ringhals 1 och 2, står stilla sedan i våras för mycket omfattande moderniseringar och säkerhetsinvesteringar produceras bara runt 65—70 procent kärnkraftsel. Ringhals 2 beräknas återstarta den 1 februari, medan driftstarten av Ringhals 1 ännu är oklar.

Vattenfallägda Ringhals medger nu att bolaget varit alltför optimistiskt i sina tidsplaner.

Ja inte så mycket annorlunda än nu eftersom den inte bidrar så värst mycket till elproduktionen, nu, när vi behöver den som bäst. Detta är inte första gången som kärnkraften inte producerar när kung Bore slår till och vi får kalla vintrar. Samma situation har det varit tidigare att det varit ombyggnad eller reparation av kärnkraftsverken.

I detta sammanhang visar Vattenfall ännu en gång att de inte är så professionell eller var det överraskande att det blev vinter i år igen?

Det är bara att konstatera att vill ha ett mindre sårbart samhälle sett till energianvändning så är inte kärnkraften lösningen. Bättre att spara, spara, och spara och satsa på förnyelsebar energi.

Kategori: energi, väder  | Skriv en kommentar
fre
8
jan
2010
fredag, 08 januari, 2010 | Skriven av:

Det har både varit en lång och en kort vecka. Lång för att jag har hunnit med en del och kort för att det redan är fredag pga att det var en helg mitt i veckan.

I går planerade jag Mp Skånes valrörelse och i dag var det Mp Lunds valrörelse. Det är mycket på gång nu. Nya kommun- och regionprogram ska fastställas. Listor till kommunfullmäktige-, regionfullmäktige- och riksdagsval.
Sedan är det ju en hel del annat som valmanifest, prioriterade valfrågor, material, aktiviteter, valstugor …
Listan blir väldigt lång.
Men det är kul speciellt som miljöpartiet nu har medvind. Vi kommer att under januari månad att återstarta två kommunavdelningar med hopp om nya mandat i dessa kommuner.

I nästa vecka är det årets första kommunstyrelse. Det vita kuvertet var inte lika tjockt som vanligt så det blir en mjukstart. Många interna möten blir det i nästa vecka men det är ju bra att rivstarta direkt helgerna.

I helgen blir det nog ett besök på kolonin. Vi behöver hämta hem äpplen och kolla hur kallt det är i stugan. Just nu är det minus 9 grader i Lund. Så det blir nog inget grävande i alla fall. Kanske finns det grönkål och brysselkål att skörda.
Annars så blir det bara att sitta inne och njuta av stugvärmen och så blir det lite jobb med bloggar, hemsidor och facebook.

Allt för att vara redo för en rolig och spännande vecka.