Inlägg den 30 januari 2010

lör
30
jan
2010
lördag, 30 januari, 2010 | Skriven av:

Kung Bore håller sig kvar. Det har slutat snöa och temperaturen har börjat sjunka. Tydligen ska det bli rejält kallt så snön kommer väl att ligga kvar ett tag.

Det ska bli spännande att se hur det går att ta sig till Båstad i morgon. Det har varit en del tågtrafikproblem idag. Värst är det när det snöar och blåser, nu är det kylan som kan ställa till det. Det stora problemet nu är väl fastfrusna växlar.

Anledningen att jag ska till Båstad i morgon är att Miljöpartiet i Båstad ska återbildas. Det ska bli kul. Vi borde ju ha ett miljöparti i varje skånsk kommun men vi har en bit kvar. efter att Mp Båstad bildas är det fyra kvar.

Gustav Fridolin kommer att vara med på mötet i Båstad som börjar kl. 13.00 och äger rum i Enehalls Pensionat.

Gustav Fridolin satt i riksdgen 2002-2006 och har sedan dess jobbat som journalist på bl a TV4 och skrivit böcker. Nu är han åter aktuell för riskdagen. Roligt.

lör
30
jan
2010
lördag, 30 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Vägverket tvingar personal till bemanningsföretag

Statliga Vägverket uppmanar personal vars kontrakt löpt ut att söka sig till bemanningsföretag för att få fortsätta jobba på myndigheten. ”Förkastligt” tycker fackets Nils Andersson som är ST-ordförande på Vägverkets region Skåne.

Det blir helt fel när man övergår från att anställa till att bara köpa från bemanningsföretag. Bemanningsföretag tar en del av den lön som den anställde skulle få. Man utnyttjar personal som får orimliga arbetssituationer genom att tvingas vara tillgänglig för ett eventuellt arbete. Någon kompetensutveckling blir det inte heller.

Bemanningsföretag kan vara berättigat i vissa speciella fall när man kräver extra personal eller specialkompetens under en kortare perioder. Att byta ut tillsvidareanställd personal är en kortsiktig lösning.

Det är märkligt att bemanningsföretagen har blivit så populära eftersom så många toppchefer alltid pratar om de anställda som en resurs. Men det är väl som vanligt bara snack.

Det är pengarna som är det viktiga och visst blir det billigare att bara betala för de anställda när det finns jobb. Frågan är hur företaget utvecklas om man i tappar kompetens och kontinuitet hos personalen.

Det är dags för de anställda att vakna och för företagarna att tänka om. Det är lätt att i ett skede där man kan rädda sitt eget jobb att låta andra gå och i stället hyrs genom bemanningsföretag. Men vad händer i nästa skede då kanske det egna jobbet är i fara.
Löntagaren behöver företaget och företaget behöver löntagaren. Det är rimligt att det finns en trygghet för den anställde inte i form av en livstidsanställning men tillräckligt för att man ska kunna våga skaffa familj, köpa en lägenhet osv.

Lönen är inte det viktigaste. Bättre med låg låg och ett bra och intressant jobb under lång tid än ett jobb med hög lön under kort tid.

Kategori: arbete  | Skriv en kommentar