Inlägg den 07 januari 2010

tor
7
jan
2010
torsdag, 07 januari, 2010 | Skriven av:

SkD skriver : Skamligt av kommunen

Stadsmissionens härbärge på Väster är fullbelagt. Det har det varit hela hösten. Men på diakonin märker man inte av fler hemlösa, trots den extrema kylan.
Det beror helt enkelt på att de som hittat en plats att stanna på inte vågar lämna den.
– Ska man ge sig ut nu i den hårda kylan med bristfälliga kläder och skor vill man vara säker på att ha platsen kvar om man går till oss på diakonin för att få mat och något att dricka. Just nu är det värre än någonsin för många hemlösa. De trycker i portgångar och vrår för att hålla värmen. Det är som att välja mellan pest och kolera, säger Mats Högelius.

Mest utsatta är de hemlösa kvinnorna. De har några platser på härbärget, men väljer oftast att inte gå dit.
Lunds kommun får en rejäl känga av Mats Högelius för detta.
– Kommunen ska skämmas för att de inte har öppnat härbärget för kvinnor. De har beslutat att vänta med starten tills upphandlingen av tjänsten är klar i vår. Det är inte trovärdigt, eller värdigt, menar Mats Högelius.
Rummen står tomma och kan tas i bruk direkt.

Det är beklämmande att hur alliansen resonerar. Allt var klart att bara dra igång verksamheten så att 4-8 kvinnor kunde få tak över huvudet. Detta hade då gjort att härbärget som varit fullt sedan i höstas hade avlastats.
Alliansen tyckte det var bättre att ta chansen att tjäna några kronor på en upphandling än att se till att några hemlösa fick någonstans att bo.
Miljöpartiets protester hjälpte inte.

Behovet är stort och måste vara en prioriterad fråga.
Alla har rätt till en bostad. Intressant om Housing First kan göra att det blir lite drag under galoscherna. Det måste till ett annat förhållningssätt för att nå resultat. Alla ska få ett boende sedan måste man se till att det blir ett individanpassat stöd. Vi är alla olika och behöver olika sorters hjälp för att klara oss bra i samhället.
Det blir en vinst för den enskilde men även för kommen.