lördag 30 januari 2010 | Skriven av:

DN skriver : Vägverket tvingar personal till bemanningsföretag

Statliga Vägverket uppmanar personal vars kontrakt löpt ut att söka sig till bemanningsföretag för att få fortsätta jobba på myndigheten. ”Förkastligt” tycker fackets Nils Andersson som är ST-ordförande på Vägverkets region Skåne.

Det blir helt fel när man övergår från att anställa till att bara köpa från bemanningsföretag. Bemanningsföretag tar en del av den lön som den anställde skulle få. Man utnyttjar personal som får orimliga arbetssituationer genom att tvingas vara tillgänglig för ett eventuellt arbete. Någon kompetensutveckling blir det inte heller.

Bemanningsföretag kan vara berättigat i vissa speciella fall när man kräver extra personal eller specialkompetens under en kortare perioder. Att byta ut tillsvidareanställd personal är en kortsiktig lösning.

Det är märkligt att bemanningsföretagen har blivit så populära eftersom så många toppchefer alltid pratar om de anställda som en resurs. Men det är väl som vanligt bara snack.

Det är pengarna som är det viktiga och visst blir det billigare att bara betala för de anställda när det finns jobb. Frågan är hur företaget utvecklas om man i tappar kompetens och kontinuitet hos personalen.

Det är dags för de anställda att vakna och för företagarna att tänka om. Det är lätt att i ett skede där man kan rädda sitt eget jobb att låta andra gå och i stället hyrs genom bemanningsföretag. Men vad händer i nästa skede då kanske det egna jobbet är i fara.
Löntagaren behöver företaget och företaget behöver löntagaren. Det är rimligt att det finns en trygghet för den anställde inte i form av en livstidsanställning men tillräckligt för att man ska kunna våga skaffa familj, köpa en lägenhet osv.

Lönen är inte det viktigaste. Bättre med låg låg och ett bra och intressant jobb under lång tid än ett jobb med hög lön under kort tid.

Kategori: arbete
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>