Inlägg den 02 januari 2010

lör
2
jan
2010
lördag, 02 januari, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Första vargjakten väcker blandade känslor

I dag, lördag, inleds den första licensjakten på varg i Sverige. Tio tusen jägare har anmält sig för att fälla totalt 27 vargar i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborgs och Örebro län. DN åkte till Värmland för att känna på stämningarna inför jakten på en omstridd ulv.

Visst kan vargar vara ett problem om deras revir överlappas av människans.
I stället för att starta detta jättetivoli där 12 000 jägare ska skjuta totalt 27 vargar. Vad är det som säger att de vargar som skjuts är de som borde skjutas. I stället för att dra igång denna slakt som riskerar att desimera en svag vargstam med mer än de 27 tillåtna. Rent idiotiskt att tillåta så många jägare på en gång. Tänk om 210, så många vargar som man tror finns i Sverige, jägare, skjuter en varg på samma gång då finns det ingen varg kvar i Sverige. Hur ska man kunna stoppa när 27 vargar är skjutna?

Man borde i stället ha sett till att några få jägare fick skjuta av de vargar som ställer till problem i kontakt med människan. Då hade man kunnat kalla det skyddsjakt nu blir det bara hetsjakt av det hela.

En annan olustig sak är att man nu tillåter jakt från motorfordon vilket kommer att öka hetsen och stressen hos vargarna.

Troligen strider denna jakt mot EU:s rättsligt bindande art- och habitetsdirektiv.
När vi ställer krav att man inte ska skjuta lejon i tigrar i fattiga områden måste vi väl själva klara av att bibehålla våra rovdjur. I skenet av människan så kan man nog inte kalla vargen för rovdjur.

Naturskyddsföreningen kommer att anmäla jakten till EU-kommissionen.

– Vi kommer nu att skicka in ett formellt klagomål till EU-kommissionen. För att tillåta licensjakt på en skyddad art måste arten ha uppnått s.k. gynnsam bevarandestatus, något som absolut inte är fallet med den svårt inavlade svensk-norska vargstammen. Regeringen hävdar inte själv något annat, vilket är ett tyst erkännande av att man nu ger sig ut i laglöst land för att utföra ett vanskligt experiment på en av våra hotade arter, säger Oscar Alarik miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

DN – Jakten EU-anmäls
DN – Jakten över snabbare än väntat
SvD – 21 vargar skjutna första dagen
SDS – 21 vargar sköts dag ett

Kategori: ekologi, jakt, koloni  | 7 kommentarer
lör
2
jan
2010
lördag, 02 januari, 2010 | Skriven av:

Ibland har man tur precis när jag satte på radion började “Syjuntan Recycle” på P1. Jag blev så glad. Programmet handlade om resurshushållning och att göra själv.

Det finns de som menar att handarbete kan rädda världen från en miljökatastrof. Syjuntan Recycle handlar om det politiska i att göra själv istället för att köpa. Om de som gör nytt av gammalt, lagar strumpor och köper tyg på second hand.

För Lisa och Jonatan Malm är ”gör det själv”–vågen mer än bara en trend. Den är ett helt livsprojekt. De bor på en 1800-talsgård utanför Fengerfors, fyra mil från Åmål och än har de inte köpt ett enda nytt plagg till lilla Hilma, 6 månader.

Ibland känner man sig så väldigt utanför. Det ska köpas nytt och billigt. Laga är ingen idé. Det är också det normala att man ska jobba så mycket som möjligt för att kunna köpa allt och alla tjänster. Man ska inte göra något själv. Det är många idag som inte ens syr i knappar i kläder.

Elina Holmgren från Sjöjdkollektivet berättar om en halvt bortglömd konst – att lappa och laga. Och så pratar vi med den brittiska designern Amy Twigger Holroyd, vars företagsidé går ut på att få folk att konsumera mindre.

Det är också ett problem att hantverk glöms bort och försvinner. Ytterst tråkigt.
Den brittiska designerns affäridé var att få konsumenter att konsumera mindre. När de kläder hon sålde gick sönder kunde man lämna in de och hon lagade och fixade till dem så att de blev “som nya”. Hon sparde reststyvar, restgarn, knappar mm så att hon kunde ersätta något som gått sönder.

Därför var det så roligt att lyssna till programmet eftersom man kände sig så hemma.

Nästa program ska handla om “Syjuntan och manligheten”. Det är också så intressant att om man som man stickar eller virkar så betraktas man som konstig av både män och kvinnor. Möjligen har det blivit lite bättre i dessa dagar men jag undrar.

Det ska bli extra roligt att lyssna på detta program eftersom min pappa var skräddare och jag växte upp med att det var naturligt att handarbeta även som man.

Lyssna på “Syjuntan Recycle”!