Inlägg den 26 augusti 2008

tis
26
aug
2008
tisdag, 26 augusti, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Den sjätte smaken känns på tungan”

“Gillar du inte broccoli? Det kan bero på en nyupptäckt grundsmak som finns i kål, spenat och broccoli. De hittills okända smakreceptorerna finns på tungan.

Grundsmakerna sött, surt, salt och bittert är de flesta väl bekanta med. Många känner även till umami, en femte grundsmak som forskarna hittat smakreceptorer till.

Nu vill forskare vid vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia utöka listan med en sjätte smaksensation, som de kallar kalcium.”

Jag tycks gilla kalcium eftersom jag gillar broccoli och kål. Dessutom är det fina färger i maten.

“Kalcium är nödvändigt för alla möjliga funktioner i kroppen. Nu hoppas forskarna att de nya rönen ska hjälpa oss att öka intaget av det nyttiga kalciumet som bland annat finns i kål, broccoli och spenat – grönsaker som många har svårt för.

– Folk äter inte så mycket kalcium som dietisterna skulle önska, och en orsak är att många människor inte tycker att mat med högt kalciuminnehåll smakar gott.

– Genom att förstå hur kalcium detekteras i munnen så kan vi göra det lättare att äta det genom att minska den dåliga smaken eller tillverka farmakologiska preparat som förbättrar smaken, säger forskaren .”

Som vanligt ska vi inte använda sunt förnuft utan vi ska skapa nya piller som vi köper dyrt i stället för att äta naturligt. Nya behov skapas för att hjulen ska snurra.
Det är inte bara broccoli och kål som innehåller kalcium. Det är borde inte vara något problem med att få i sig kalcium även om man skippar broccoli.

Varför ska det alltid krånglas till?