torsdag 28 augusti 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Därför är Sverige en medelmåtta på Östersjöarbete”

“Döda havsbottnar breder ut sig i världshaven och värst är läget i Östersjön där en yta lika stor som Danmark ligger livlös och öde. Världsnaturfonden (WWF) har betygsatt ländernas insatser för att rädda Östersjön. Sverige ligger långt ned i klungan.

Övergödningen är det största hotet mot Östersjön, enligt WWF.
Sverige ligger på femteplats, ett pinnhål högre än i fjol men fortfarande på den nedre halvan av tabellen. Före Polen och Ryssland men långt efter Danmark och Tyskland som klarar sig bäst i rankingen. Orsaken är först och främst att vi inte får bukt på övergödningen.

– Det ser ut att gå mer bakåt än framåt sedan i fjol, anser Världsnaturfonden.

Alla länder får underkänt när det gäller minska övergödningen och mycket återstår att göra. För Sveriges del beror det enligt Världsnaturfonden på att EU:s krav att mellan 10 och 20 procent av åkermarken ska ligga i träda togs bort under året när matpriserna steg och efterfrågan på biobränsle ökade.

En annan orsak är att allt fler lantbrukare odlat upp de värdefulla kantzonerna närmast vattendragen när EU dragit ned på sina ekonomiska stöd till detta. Men Lennart Gladh säger att det var ett steg i rätt riktning att förbjuda fosfater i tvättmedel.”

Så visst har vi en del att göra i Sverige.
Det är verkligen allvarligt att vi “förgiftar” våra hav och sjöar.

Kategori: hav, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>