Inlägg den 04 augusti 2008

mån
4
aug
2008
måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

di.se skriver : ”Inflation på McDonalds”

”Inflationen slår till mot McDonalds. Snabbmatsjätten har fått problem att hålla nere priserna på sin så kallade dollarmeny när kostnaderna stiger och nu överväger bolaget att slopa osten på ostburgaren.
Det har gått fem år sedan McDonalds introducerade sin dollarmeny i USA. Bolaget har sedan dess marknadsfört den hårt genom att försöka visa på vad det går att köpa för växelmynten som skramlar i fickan. Detta har uppenbarligen fungerat eftersom försäljningen har gått strålande.”

Visst blir det lite konstigt. En ostburgare utan ost. (Den ost som används till ostburgare är ju inte direkt någon vällagrad sådan, men visst den kallas i alla fall ost)
Men är det pengar som styr så är det inte så konstigt.

I alla fall inte konstigare än annan ”färdigmat”.

 • Hur mycket tryffel är det i tryffelolja? – Ingen alls!
 • Hur mycket frukt innehåller Ica:s ”Fruktdryck med smak av ananas/passion? – Mindre än 0.2% av vardera frukt
 • Hur mycket hallon finns det i ”Fun Light Raspberry (hallon)”? – Inga hallon alls, endast kemikalier som ”smakar hallon”

  Men när det gäller McDonalds så är det som vanligt bäst att GO VEGAN!

 • Kategori: ekonomi, livsmedel, vegan  | En kommentar
  mån
  4
  aug
  2008
  måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

  Ny Teknik skriver : ”Saab höjer bud på motköp vid norsk Jas-affär”

  ”Saab kompletterar sin offert på 48 Jas-Gripenflygplan till Norge. Erbjudandet om motköpsaffärer höjs nu från 100 till 180 procent av ordervärdet.

  När Saab överlämnade offerten till norska försvarsministern i april, erbjöds norrmännen motköpsaffärer som täckte 100 procent av ordervärdet. Men nu kryddar Saab offerten.

  –Vi ökar nu vårt åtagande, avseende industrisamarbete, till minst 180 procent av ordervärdet sett över en period på 10 – 15 år, säger Åke Svensson, vd för Saab i ett pressmeddelande.”

  Jag vet inte om jag tänker fel men det blir lite konstigt varje gång svenska företag ska sälja krigsmaterial. Vi binder oss för motköp och i detta fallet till nästan 2 gånger det som vi säljer för. Givetvis håller det hjulen i gång men är det ekonomiskt sunt?
  Visst är det väl bra för SAAB men är det samhällsekonomiskt bra?

  Det är i alla fall stora summor.

  Sedan kan man undra vem som vinner på att det säljs krigsmaterial?
  Våld föder våld och på vår planet är det inte direkt någon brist på våld och krig.

  Sedan kan man ju undra om det har gjorts någon klimatkonsekvensbeskrivning av affären.
  Hur mycket utsläpp står inte ”de s.k. försvaren” för.

  Konflikter är ett stort hot mot klimatet. Visserligen vill man få en och tro att det finns ”god krigsmaterial”.
  Svenska företag ”tjänar pengar” på att sälja minor och t.o.m. klusterbomber som är ”förbjudna”. Sedan lägger ”staten” stora pengar på att hjälpa drabbade länder med minröjning.

  Så vem vinner på vår vapenexport???

  Kategori: ekonomi, handel, klimat, våld  | En kommentar
  mån
  4
  aug
  2008
  måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

  Ekologiska avocados är lyx som man kan unna sig ibland. Getingar tycks också gilla avocado. I år har det inte varit så många getingar.
  Det är intressant att följa deras ”bobyggnade”. I år har det inte blivit något getingbo. Hittade visserligen resterna från ett bobygge som var långt ifrån klart när jag undersökte läckan på toaletten. Det är fantastiskt hur snabbt de kan bygga.

  Många har en skräck för getingar som egentligen inte är så aggressiva. Givetvis försvarar de sig när de blir hotade. Viftar man med händerna ökar sannolikheten att bli stucken. Sitter man lugnt kvar så ”sticker” de iväg.

  Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
  mån
  4
  aug
  2008
  måndag, 04 augusti, 2008 | Skriven av:

  Nu verkar regnet ha kommit för att stanna. Det har regnat ordentligt så allt är dyblött. Tyvärr har det nu uppstått ett litet läckage i taket till toaletten. Typiskt när det nu varit torrt och fint och perfekt väder för takarbete. Får väl laga provisoriskt och invänta nästa solperiod.
  Regnet är välkommet men nu gäller det bara att det hinner sjunka undan och att solen kommer tillbaka.
  Helt klart är vädret mer extremt. När det är solsken så blir det jättevarmt och torka. När det sedan regnar så regnar det verkligen och det blir översvämningar. När det blåser så blåser det ordentligt.
  Så var det inte när jag var yngre. Jag tycker helt klart att ”klimatet” har ”ändrats”

  Konstigt också att elbolagen inte har lärt sig av alla oväder som varit. Varje gång det blåser till så blir ett stort antal abonnenter utan el.
  SDS skriver : ”Stormvarning i Skåne”.

  ”Till följd av ovädret blev många hushåll i södra Sverige av med elen. Sent på måndagskvällen var 12 000 av de stora elbolagens kunder strömlösa. Värst drabbade var Eons kunder i Skåne där över 5 000 var utan el.”

  Det känns som att samhället har blivit mer sårbart!

  Det finns mycket björnbär, liksom det fanns förra året. Då regnade bären bort. I år blir det nog bättre för solen kommer säkert tillbaka.
  Eller?

  Kategori: klimat, koloni  | Skriv en kommentar