Inlägg den 23 augusti 2008

lör
23
aug
2008
lördag, 23 augusti, 2008 | Skriven av:

DN skriver : ”Potatis ska föda världens fattiga”

”Har folket inte bröd? Låt dem äta potatis. FN har utsett 2008 till potatisens år och hoppas att knölen ska minska fattigdomen och svälten. Men potatisodlingar besprutas med cancerframkallande gifter och studier har visat att potatis ökar risken för diabetes.

Potatispriserna står stilla eftersom potatis är ganska svårt att lagra och transportera. Det mesta av potatisen konsumeras i samma land som den odlas. Bara 4 procent av produktionen exporteras, framför allt som frysta pommes frites.

Potatis är i dag världens tredje största gröda, efter ris och vete. Under de senaste åren har produktionen minskat i västvärlden samtidigt som den har ökat dramatiskt i flera utvecklingsländer. Den allra största producenten är Kina. Men skördarna i utvecklingsländer är mindre än hälften så stora, per hektar, som i de industrialiserade länderna.”

Det känns inte helt bra att man nu ska odla potatis. Eftersom man använder så mycket bekämpningsmedel. Innan man satsar på potatis borde man få fram bladmögelresistenta potatissorter. Annars skapar man ett jätteproblem. Dessutom är bekämpningsmedel och konstgödsel dyrt.

Det är ingen långsiktig lösning att använda konstgödsel heller för den delen.

”Det finns goda skäl att hylla potatisen. Ingen annan gröda ger så snabbt så många kalorier på så liten yta. Dessutom producerar potatis flest kalorier per liter vatten och går att odla i dåliga jordar och kalla, karga områden.

Men potatis är också en av de grödor som kräver mest bekämpningsmedel. Den besprutas mot insekter och sjukdomar, men framför allt mot bladmögel. Svampsjukdomen orsakade svältkatastrofer när den först kom till Europa från Mexiko 1845. I Irland dog en miljon människor av svält och sjukdomar när potatisskördarna slog fel.”

Man skulle kunna misstänka att det är besprutningsindustrin ligger bakom att FN väljer potatisen.
Bladmögel är ett allvarligt problem men att sprida en massa gifter är också ett problem. Från början var bladmöglet inte så allvarligt. Dels var det inte samma sorter som nu finns och dels så spelar klimatförändringarna in. Tidigare var det oftast frost och då överlevde inte ”bladmöglet”. Dessutom kan all besprutning ha gjort att bladmöglet blivit resistent mot lindrigare bekämpningsmedel så att det nu krävs mer och kraftigare medel.

Dessutom känns det lite sent att i augusti utnämna 2008 till potatisens år.