Inlägg den 25 augusti 2008

mån
25
aug
2008
måndag, 25 augusti, 2008 | Skriven av:

I dag lyssnade jag av en händelse på väderleksrapporten innan jag skulle gå iväg till bussen. Prognosen löd solsken hela dagen. Möjligen någon risk för någon enstaka regnskur men inte i södra Götaland.
När jag någon minut senare tittar ut genom porten ser jag att regnet öser ner. Inte någon lätt skur utan mera som en dusch. Som tur var var det bara att gå upp för trappan och hämta ett paraply så jag hade verkligen tur.
Denna väderleksrapport tycker jag är symtomatisk för hur det har varit i sommar. Jag har tittat på olika väderleksrapporter denna sommar och väldigt ofta har det varit totalt fel. Många påstår att DMI (danska SMHI) fungerar mycket bättre men det har jag då inte märkt.
Antingen har meterologerna blivit sämre eller så har vädret blivit svårare att sia om.

Helt klart tycker jag att det har blivit mer extremt, antingen är det jätte varmt och jätte torrt eller så öser det ner under lång tid så att det blir dyblöt i marken.

Vädret hittills i år har dock varit mindre blött än förra året. Får hoppas att vi får en varm och skön höst. Lite regn får det gärna bli men inga skyfall i flera veckor.

Nu har programmet för höstens Naturbuss kommit ut. Första “turen” går den 30 augusti. Pappersprogram finns att hämta på t.ex. turistbyrån eller Skånetrafikens kontor. Tyvärr slutar programmet redan den 19:e oktober, förra året höll det på till första veckan i november.
Naturbussen är ett bra sätt att komma ut i naturen utan att använda bil. Tyvärr är det inte så många som har upptäckt Naturbussen. Det är många intressanta “utflykter” med många duktiga guider.

Pröva på du också så att vi kan behålla Natrubussen i framtiden också!

mån
25
aug
2008
måndag, 25 augusti, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Ingen skatt på blyhagel”

“Det blir ingen blyskatt på ammunition. Miljöminister Andreas Carlgren stoppar förslaget från Kemikalieinspektionen, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Jägarna slipper prishöjning på blyad ammunition.
Den borgerliga regeringen rev i fjol upp den förra regeringens beslut att förbjuda ammunition med bly. Kemikalieinspektionen fick i uppdrag att utreda frågan på nytt, och föreslog att priserna skulle fördubblas för blyhagel. Nu säger miljöministern att förslaget inte kommer att genomföras.
– Det har aldrig funnits i min tankevärld att lägga ett skattekrav på den nivån, säger Andreas Carlgren ( c ) till tidningen Jakt & Jägare.
– Det är viktigt att klargöra att man inte ska använda skatter på det sättet och nu gäller det att hitta andra vägar för att få fram blyfria alternativ, tillägger han.

Ammunition står för den absolut största delen av landets förbrukning av bly. Kemikalieinspektionen föreslog i sin utredning att priserna på blyhagel skulle fördubblas för att minska läckaget i naturen. Men Miljöministern säger att användningen istället ska minskas på frivillig väg.”

Ännu en gång så sviker alliansen miljön. Hur många år har inte jägarna haft på sig att minska blyutsläppet?
Vad hänt?
Knappt inget alls!

Dessutom kan man starkt ifrågasätta en hel del jakt som är ren nöjesjakt. I Sverige föds det många djur som enbart blir offer för ren nöjesjakt, så kallad godsjakt. Det är fasaner, gräsänder och rapphöns som sätts ut för att sedan chanslösa bli dödade. Många blir skadeskjutna.
Detta är ingen viltvård utan bara dödande för nöjes skull.

Varför ska man tillåta utsläpp av stora mängder bly bara för att man ska döda?

Blyet förgiftar direkt och indirekt. I Tyskland är den vanligaste dödsorsaken hos havsörnar blyförgiftning. Bly som havsörnarna fått i sig genom bytesdjuren. I Sverige är det även ett problem.
Dessutom lagras det massor med bly markerna. För att minska saneringsarbetet borde man införa ett förbud nu. Det är hel tokigt att fortsätta tillföra ännu mera bly.

Så för att mildra protesterna från jägarna, som har stor makt över dessa frågor, så lägger sig alliansen platt – “Det ska ske på frivillig väg”.

Dessutom hänvisar man till att blyet oftast är i fast form och ligger kvar i kulor och hagel.
Men det försvinner inte.
Vad händer på lång sikt?