Inlägg den 15 augusti 2008

fre
15
aug
2008
fredag, 15 augusti, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “400 döda havsbottnar”

“Djur & natur Antalet döda havsbottnar runt om i världen har flerdubblats sedan 60-talet och uppgår idag till över 400. Den sammanlagda arealen täcker 250 000 kvadratkilometer, rapporterar SR Vetenskapsradion.
Tidskriften Science redovisar en sammanställning av döda havsbottnar som upptäckts runt om i världshaven. Den visar att delar av Mexikanska golfen och Östkinesiska Havet är svårt drabbade. Världens största döda bottenområde finns i Östersjön.

Utbredningen av de syrefria bottnarna där inget liv är möjligt har gått mycket fortare än vad de båda forskarna Rutger Rosenberg och Robert Diaz tidigare trott. Antalet dokumenterade områden har fördubblats varje årtionde sedan 60-talet, och är idag över 400 stycken. Den främsta orsaken till bottendöden är utsläpp från jordbruk, avlopp och trafik.”

Problemen finns alltså även nära oss. “Världens största döda bottenområde finns i Östersjön”.
Skrämmande!

Utsläpp från jordbruk, avlopp och trafik är de främsta orsakerna till detta. Så även om Sverige inte är den största miljöboven i Östersjöområdet är det en hel del vi kan göra.
Sverige har 850.000 fastigheter med enskilda avlopp, varav de flesta är fritidshus. Många gånger dumpas då avloppsvattnet därefter i havet. Så visst kan vi göra mer!

Frågan är om det går att rädda de döda områden som skapats?
Vi borde i alla fall göra allt för att de döda områdena inte utökas.

Byt politik inte klimat!

Läs mer om hur Östersjön ska räddas!

Kategori: ekologi, klimat, miljö  | 4 kommentarer