Inlägg den 09 augusti 2008

lör
9
aug
2008
lördag, 09 augusti, 2008 | Skriven av:

HD skriver : ”OS-invigning med 1 100 regnraketer”

”Uppehållsvädret under fredagskvällens OS-invigning i Peking var ingen tillfällighet.
Världen såg fyrverkerierna — men inte de över 1 100 raketer med regnskingrande kemikalier som sköts upp för att skingra skyarna.

— Vi sköt totalt 1 104 regnskingrande raketer från 21 platser i staden mellan 14.00 och 23.39 på fredagen, vilket lyckades fånga upp ett regnbälte som var på väg mot stadion, sade Guo Hu, chef för Pekings meteorologiska byrå, på lördagen.

Miljarder tv-tittare världen över såg de praktfulla fyrverkerierna över stadion Fågelboet och dess omgivning under ceremonierna. Sikten skulle ha varit synnerligen mycket mer begränsad om regnet lyckats ta sig in. Dessutom hade det kunnat störa själva uppträdandena, som började vid åttatiden på kvällen — och dessutom skulle det ha fallit på ett 90-tal närvarande statsöverhuvuden.

Meteorologerna såg gradvis under fredagen att risken för regn ökade. De kunde dessutom se att ett åskväder hotade att bryta ut över centrala Peking vid 21.35, följt av tungt regn.
I stället fick staden Baoding, sydväst om Peking, ta smällen. Under fredagskvällen föll 100 millimeter regn över Baoding.
Kina har i några år experimenterat med den hemliga tekniken. Fredagens insats var den största någonsin med regnskingrande raketer, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån.”

Det är skrämmande att läsa om Kinas alla manipuleringar. Man manipulerar med censur av internet m.m. Nu har turen kommit till väder och vind. I dessa dagar då klimathotet verkligen börjar tas på allvar känns det inte så bra att skicka ut kemikalier i luften. Detta bara för att det inte ska regna på invigningen.

Nu fick andra delar av Kina ta smällen och fick 100 mm regn. Man kan undra om vissa oväder som drabbat Kina och dess omgivningar har kommit till bara för att skydda vissa kinesiska ekonomiska värden.

Vad det är för kemikalier som skjuts upp är okänt, troligen silverjodid, kolsyresnö och … .
Hur påverkar de atmosfären och vårt klimat?
Vilka andra konsekvenser ger det?

Totalt sköt man upp 1104 raketer så det är inte ett litet antal.

Nu är Kina inte ensam om att försöka manipulera väder och vind men det förringar inte allvaret i det hela.

Detta visar bara att OS är ett stort spektakel där allt är tillåtet bara det inte stör OS-programmet.