måndag 25 augusti 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Ingen skatt på blyhagel”

“Det blir ingen blyskatt på ammunition. Miljöminister Andreas Carlgren stoppar förslaget från Kemikalieinspektionen, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Jägarna slipper prishöjning på blyad ammunition.
Den borgerliga regeringen rev i fjol upp den förra regeringens beslut att förbjuda ammunition med bly. Kemikalieinspektionen fick i uppdrag att utreda frågan på nytt, och föreslog att priserna skulle fördubblas för blyhagel. Nu säger miljöministern att förslaget inte kommer att genomföras.
– Det har aldrig funnits i min tankevärld att lägga ett skattekrav på den nivån, säger Andreas Carlgren ( c ) till tidningen Jakt & Jägare.
– Det är viktigt att klargöra att man inte ska använda skatter på det sättet och nu gäller det att hitta andra vägar för att få fram blyfria alternativ, tillägger han.

Ammunition står för den absolut största delen av landets förbrukning av bly. Kemikalieinspektionen föreslog i sin utredning att priserna på blyhagel skulle fördubblas för att minska läckaget i naturen. Men Miljöministern säger att användningen istället ska minskas på frivillig väg.”

Ännu en gång så sviker alliansen miljön. Hur många år har inte jägarna haft på sig att minska blyutsläppet?
Vad hänt?
Knappt inget alls!

Dessutom kan man starkt ifrågasätta en hel del jakt som är ren nöjesjakt. I Sverige föds det många djur som enbart blir offer för ren nöjesjakt, så kallad godsjakt. Det är fasaner, gräsänder och rapphöns som sätts ut för att sedan chanslösa bli dödade. Många blir skadeskjutna.
Detta är ingen viltvård utan bara dödande för nöjes skull.

Varför ska man tillåta utsläpp av stora mängder bly bara för att man ska döda?

Blyet förgiftar direkt och indirekt. I Tyskland är den vanligaste dödsorsaken hos havsörnar blyförgiftning. Bly som havsörnarna fått i sig genom bytesdjuren. I Sverige är det även ett problem.
Dessutom lagras det massor med bly markerna. För att minska saneringsarbetet borde man införa ett förbud nu. Det är hel tokigt att fortsätta tillföra ännu mera bly.

Så för att mildra protesterna från jägarna, som har stor makt över dessa frågor, så lägger sig alliansen platt – “Det ska ske på frivillig väg”.

Dessutom hänvisar man till att blyet oftast är i fast form och ligger kvar i kulor och hagel.
Men det försvinner inte.
Vad händer på lång sikt?

Kategori: djurrätt, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>