onsdag 27 augusti 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Kd vill införa bidrag till nyår”

“Kommunstyrelsens ordförande säger att vårdnadsbidraget tidigast kan införas nästa sommar. Men (kd) vill inte vänta så länge.
– Min målsättning är att vårdnadsbidraget ska finnas i Lund från 1 januari, säger (kd):s representant som tror att 20–30 Lundabor kommer att utnyttja bidraget.”

Vårdnadsbidraget är (kd):s grej för att stärka den traditionella kärnfamiljen där kvinnan är hemma med barn och hushåll.
Vem har råd att välja vårdnadsbidraget på hela 3000 kronor?
(kd) tror att det blir ca 20-30 som kommer att “utnyttja bidraget”. Typiskt att synsättet är att “utnyttja” och att det är “bidrag”. Ville alliansen inte att bidragen skulle avskaffas?

Enligt SDS så är många föräldrar tveksamma till vårdnadsbidraget.

I Norge och Finland är erfarenheterna att det är över 95% kvinnorna som väljer att stanna hemma. I Finland är det dessutom unga kvinnor som väljer vårdnadsbidraget och som sedan inte kommer ut i arbetslivet.

“Kostnaderna har tidigare uppskattats till mellan tio och femton ­miljoner kronor, men (kd) tror att det blir betydligt billigare, två–tre miljoner kronor.
– Utgår man från den korta historik som finns hitintills så hamnar man på mellan 20 och 30 personer. För själva vårdnads bidraget är väldigt urholkat. Men det är en rättvisesak för dem som väljer att stanna hemma.”

Som vanligt är det bråttom! Man vet inte riktigt vad det kommer att kosta.
(kd) tror att det bara blir 20-30 som kommer att utnyttja bidraget. Så mycket pengar och så mycket bestyr för 20-30 familjer.

Hur blir det för alla andra?

Hur blir det för ensamstående föräldrar?

För en gångs skull kan jag hålla med (fp):

“– Det är ganska klokt att invänta och lära av de andra kommunerna. Men det verkar inte ha gått så bra. 3 000 kronor kan ingen leva på.”

Bättre vore att driva en lösning för fler och som inte minskar jämställdheten. Dessutom måste det vara en lösning som inkluderar ensamstående föräldrar.

Miljöpartiet har lämnat in en riksdagsmotion som alternativ till vårdnadsbidraget.

Kategori: barn, jämställdhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>