Inlägg den 12 april 2008

lör
12
apr
2008
lördag, 12 april, 2008 | Skriven av:

Elektriska spett, giljotiner, sprayer och snigelbarer i all ära – men snart ska mördarsniglarna jagas med gräsklippare. Nu ger sig Husqvarna in i jakten på mördarsniglarna.
Nya robotgräsklipparen Automower ska testas om den klarar att klippa mördarsniglar samtidigt som den klipper gräs. Automower har i alla fall miljövänlig drift.

Att mördarsniglar är ett problem är väl ingen ”odlare” obekant med. Den varma vintern kommer säkert att göra så att mördarsniglarnas framfart kommer att bli rekordartad i sommar.

Tyvärr lämpar sig inte Automower på vår koloni. Vi har för liten gräsyta och dessutom är det lite svårt för roboten att ta sig ut i rabatterna. Det är där som de flesta mördarsniglarna håller hus.

Inget roligt problem eftersom mördarsnigeln inte har någon naturlig fiende. Det känns inte bra att döda sniglarna men samtidigt är det lite trist att se all grönska jämnas med marken.

Kategori: klimat, koloni  | Skriv en kommentar
lör
12
apr
2008
lördag, 12 april, 2008 | Skriven av:

Allt fler konsumenter ställer etiska krav på de företag som de handlar av. The Fur Free Retailer Program (Den pälsfria överenskommelsen) är en internationell satsning för att ge konsumenterna korrekt information om återförsäljarnas/företagens pälspolicy så att de kan göra ett medvetet val när de handlar. Återförsäljare/företag ombeds helt enkelt att ta avstånd från päls.

Just nu följande företag tagit ställning och är pälsfria:
BROTHERS, SISTERS, KappAhl, Filippa K, POLARN O. PYRET, ÅHLÈNS
Hennes&Mauritz, Stadium
INDISKA, MQ och SHOCK

Vilket företag kommer härnäst på listan?

Läs mer om pälsfri handel!

lör
12
apr
2008
lördag, 12 april, 2008 | Skriven av:

SDS skriver: ”Flådda minkar placerades ut på torget i Trelleborg”

Under lördagen placerade en djurrättsgrupp ut flådd aminkar på torget i Trelleborg. Detta som en reaktion på minknäringens och LRF:s uttalande om att det finns möjlighet till utökad kapacitet för minknäringen i Skåne.

Förbipasserande Trelleborgsflanörer blev upprörda över ”den otäcka synen”.
Nu blir man upprörd för att man ser de flådda minkarna men man blundar för hanteringen som sker i det fördolda.
Då är et inte ett litet antal som flås.

På minkfarmarna ges minkarna inte möjlighet till naturligt beteende. Hela hanteringen är oetisk och plågsam för djuren.
Allt detta bara för att vissa ska klä sig i päls.

Alliansregeringen är skuld till att man nu ser en möjlighet att utöka verksamheten. T.ex. genom att lägga ner Djurskyddsmyndigheten har alliansen visat att ekonomin är viktigare än djurs lidande. Pälsfarmning har stoppats i Österrike, Schweiz och England. Det är dags för Sverige att ta samma steg.

Minknäringen ska avslutas inte utökas.

lör
12
apr
2008
lördag, 12 april, 2008 | Skriven av:

DN skriver

”Personbilen är inte värsta miljöskurken”

Nej men det betyder inte att personbilarna saknar betydelse.
Dessutom är det så att etanolbilarnas förbrukning har ökat med 16 %. Så det räcker inte att byta bensin mot etanol.

Vägverket har gått tillbaka ända till 1990 för att få bättre perspektiv på utvecklingen och sedan brutit ned utsläppen i olika delar av vägtrafiken för att bättre förstå bilarnas roll.
Man borde inte behöva mer fakta för att inse att all vägtrafiken är ett klimatproblem. Utsläppen måste minska men även antalet transporter såväl person som gods.

En teknikutveckling är nödvändig men bränsleskatten måste öka plus att det införs en kilometerskatt för tung vägtrafik. Intäkterna från detta ska då användas till att t.ex. investera i klimatriktiga transportsystem.

Kategori: energi, klimat, trafik  | 2 kommentarer
lör
12
apr
2008
lördag, 12 april, 2008 | Skriven av:

Idag har vi öppet hus.
”Fika med mp:s fullmäktigegrupp”, mellan 11-14 på Lilla Fiskaregatan 10 i Lund.

Temat idag är ”demokrati & delaktighet”.
• Hur kan Lundaborna komma till tals?
• Hur kan delaktigheten bli bättre?

I kommunen pågår försök med medborgarförslag. Tyvärr känns det som att majoriteten inte tar detta på allvar. Det behövs mer information till Lundaborna om medborgarförslag. Kommunens hemsida bli medborgarförslagsvänlig. Nu kan man inte se vilka medborgarförslag som är inlämnade, inte se hur de har behandlats.
Medborgarförslag är inte lika med demokrati utan ett verktyg för att möjliggöra för Lundaborna att engagera sig i politiken.

Kategori: demokrati  | Skriv en kommentar