Inlägg den 09 april 2008

ons
9
apr
2008
onsdag, 09 april, 2008 | Skriven av:

Om alla hade använt sunt förnuft hade många förbud kunnat undvikas. Detta gäller även användandet av mobiltelefon i samband med bilkörning.
Det finns de som SMS:ar samtidigt som de kör bil. Det är ganska så självklart att det är ett problem med att använda mobiltelefonen med en hand och kontrollera bilen med den andra. Självklart blir det bättre om man använder hands-free. Ännu bättre om man inte använder mobilen alls när man kör bil.

Det märks väldigt tydligt att mobilen påverkar både uppmärksamhet och kördugligheten. Man kan tydligt se när en förare håller på med mobiltelefonen och samtidigt försöker köra bil.

Man borde införa en lag så att det blir straffbart att ha pratat i mobiltelefon vid en trafikolycka. Man kan ju kolla om mobiltelefonen var aktiv vid själva olyckan.

Sverige är ganska ensam i Europa om att hålla fast vid att det är pratet och inte handmanövreringen i sig, som distraherar förare och skapar säkerhetsrisker.

Vägverkets förslag är ett steg i rätt riktning men frågan är om det är tillräckligt?

Kategori: säkerhet  | Skriv en kommentar
ons
9
apr
2008
onsdag, 09 april, 2008 | Skriven av:

I en artikel skriver SvD att “Bilavgaser ökar risk för astma”.
I en ny studie av 4 000 Stockholms barn genomförd av Arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting och Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet (KI) visar att

“Stockholmsbarn som växer upp i områden med mycket föroreningar från trafiken löper större risk för astma, nedsatt lungfunktion och pollenallergi. Samtidigt spelar ärftlighet stor roll för vilka som får en allergisk sjukdom.”

Det känns som “deja vu”. Jag tycker mig ha hört att bilavgaser inte är nyttiga att inandas och att luftföroreningar är skadliga för människor och djur.

Det finns såväl hälso- som klimatskäl att minska utsläppen från motorfordonstrafiken. Ändå görs det väldigt lite åt problemet.
Hade man använt försiktighetsprincipen borde man för länge sedan ha gjort något problemet.

Varför är bilismen så helig?

Är bilism lika med frihet och lycka?

ons
9
apr
2008
onsdag, 09 april, 2008 | Skriven av:

Man blir riktigt ledsen och förbannad när man läser om direktörernas löner och bonusar.
Enligt AB så Ericssons VD sin lön och bonus med 24,3 miljoner samtidigt som aktiekursen dyker med minus 56%.
En sak hade varit om bonus och lön hade varit kopplat till vinsten. Men oavsett hur det går så ökar VD och säkerligen styrelserna sina löner och bonusar.
Det är inte klokt.

Det är ju inte så att de stackarna har svältlöner så att de inte klarar sig. Utgångsläget är att de redan har löner långt över vanliga löntagare.
Är dessa människor sådana superpersoner så att de gör så mycket mer nytta än andra?
Vems är ansvaret att aktiekursen går nedåt?

AB redovisar ytterligare åtta bolag där aktiekursen pekar nedåt och där löner och bonusar pekar uppåt.

Hur kan man vara så girig?
Finns det ingen etik och moral kvar?

Skulle vara intressant att höra hur de resonerar. Hur de kan berättiga det hela. Troligen skyller de på att de själva inte sätter lön och bonus.
De har säkert aldrig tänk tanken att säga nej till ökade förmåner.

Kategori: ekonomi, etik  | Skriv en kommentar
ons
9
apr
2008
onsdag, 09 april, 2008 | Skriven av:

Vårens Naturbussprogram är nu klart. Nypremiär är det nu på lördag den 12 april. Lördagens program är enligt följande:
• Lördagspremiär med brödbak i stenugnen | Statarmuseet
• Med doft av kryddbulle, lavendelblom och rosmarin | Tirups Örtagård
• Lång och frisk vårvandring | Friskis & Svettis
• Unikt hästdrivet ekologiskt lantbruk | Grönland
• Viskningar i skogsbrynet | Skogsfolket och Trollmor
• Alnarpsparkens träd utan blad | Ola Enqvist
Läs mer i programmet!

Det är ett imponerande program. Tyvärr är det få som känner till Naturbussen. Naturbussen är ett samarbete mellan Region Skåne och Skånetrafiken samt Lomma, Lund, Malmö och Staffanstorps kommuner. Förhoppningsvis kan det byggas ut att omfatta fler kommuner.

Naturbussen är ett klimat- och folkhälsoprojekt. Naturbussen gör det möjligt att komma ut i naturen utan att använda bil samtidigt som man kan lära sig en hel del om ekologi, natur, kultur och mycket mycket annat.

Dessutom kan Naturbussen bokas av skolor, vård/omsorg och andra kommunala verksamheter samt ideella föreningar, som tillhör de fyra kommunerna Malmö, Lund, Lomma och Staffanstorp. Bussen är bokningsbar vecka 15-24 måndag till fredag, men inte helger och röda dagar.

Du som inte har testat Naturbussen ge den en chans. Kolla programmet och jag är säker på att du hittar något som intresserar dig.