Inlägg den 19 april 2008

lör
19
apr
2008
lördag, 19 april, 2008 | Skriven av:

Snus förkortar livet. Det har man kommit fram till av 30 års studier av 10.000 män. Snus ökar risken att dö i förtid något. Under de åren dog mer än en tredjedel av männen, de flesta av dem var rökare och dödsorsaken var ofta hjärt- eller cancersjukdom.

“Men även snusarna visade sig löpa en större risk att dö i förtid, omkring tio procent större än de som inte använder tobak alls”

skriver Upsala Nya Tidning.

Även om rökning är farligare så är snus inte ofarligt.
Studien började i mitten på 70-talet. Till skillnad från tidigare studier visar denna på att mun- och svalgcancer är vanligare bland snusare.

Snusreklam förekommer oftare numera och marknadsförs som ett ofarligt alternativ till rökning. Snus ökar bland ungdomar och kvinnor.

lör
19
apr
2008
lördag, 19 april, 2008 | Skriven av:

Enligt SDS:

“Kemikalieinspektionen har godkänt att millimeterstora rundmasken nematoden får användas mot trädgårdsgisslet spansk skogssnigel – mördarsnigeln. Myndigheten har ändrat sig efter ett nej för tio år sedan.”

Det skulle vara skönt att bli av med mördarsniglarna men är dessa rundmaskar en bra lösning?
I Norge förekommer maskarna naturligt och är därför godkända. De är dessutom godkända i Danmark och Storbritanien.
Bra om det sker försök och forskning för att se vilka problem de kan ge långsiktigt.

Får väl fortsätta med manuell bekämpning ett tag om de nu inte läst Kemikalieinspektions senaste ställningstagande och därmed flytt landet.

I förra veckan var frågan uppe i riksdagen bl.a. i form av en motion “Nationell strategi för bekämpning av den spanska skogssnigeln”. Motionen avslogs.

Kategori: ekologi, koloni  | 2 kommentarer
lör
19
apr
2008
lördag, 19 april, 2008 | Skriven av:

Denna gång är jag på väg till Svenska Vegetariska Föreningens (SVF) riksmöte. Föreningen bildades 1903 av Johan L. Saxon.

“När Saxons hustru Anna förgäves sökt bot för en magsjukdom hos läkarna, men tillfrisknat efter råd och anvisningar från sjukgymnasten C. Kahlström i Örebro, utbildad i Amerika under ledning av den kände vegetarianen J.H Kellogg, som Saxon insåg att det här handlade om något viktigt. Det borde bli känt bland den stora allmännheten att enkel och billig föda som t.ex potatis, morötter, kålrötter, bönor och ärtor kunde hålla folk vid god hälsa”

Saxon hade även aspekten att djur skule behandlas på ett bra sätt. Så veganism är inget nytt.

Som många andra föreningar lever Vegetariska föreningen med svikande medlemsantal. Antalet vegetarianer ökar men utbudet av vegetarisk mat och information är nu så stort att det är svårt för SVF att attrahera nya medlemmar.
Föreningens verksamhet är nu huvudsakligen information om vegetarism och s.k. lobbyverksamhet.

Det finns även en veganförening och så finns förstås Djurens rätt.

Detta är kanske mitt sista riksmöte med SVF. FSVF samarbetar med en annan ganska så gammal förening, dock bara 68 år, Riksförbundet Hälsofrämjandet. Det finns tankegångar att slå samman föreningarna men det är svårt att “ta död” på en relativt pigg 105 åring.

Vegetarism är en livsstilsfråga dels för sin egen hälsa men även för djur & natur. Mindre köttkonsumtion ger positiva effekter på klimatet men även på människor i fattiga länder livsvillkor och inte att förglömma mindre antal plågade djur.