lördag 19 april 2008 | Skriven av:

Denna gång är jag på väg till Svenska Vegetariska Föreningens (SVF) riksmöte. Föreningen bildades 1903 av Johan L. Saxon.

“När Saxons hustru Anna förgäves sökt bot för en magsjukdom hos läkarna, men tillfrisknat efter råd och anvisningar från sjukgymnasten C. Kahlström i Örebro, utbildad i Amerika under ledning av den kände vegetarianen J.H Kellogg, som Saxon insåg att det här handlade om något viktigt. Det borde bli känt bland den stora allmännheten att enkel och billig föda som t.ex potatis, morötter, kålrötter, bönor och ärtor kunde hålla folk vid god hälsa”

Saxon hade även aspekten att djur skule behandlas på ett bra sätt. Så veganism är inget nytt.

Som många andra föreningar lever Vegetariska föreningen med svikande medlemsantal. Antalet vegetarianer ökar men utbudet av vegetarisk mat och information är nu så stort att det är svårt för SVF att attrahera nya medlemmar.
Föreningens verksamhet är nu huvudsakligen information om vegetarism och s.k. lobbyverksamhet.

Det finns även en veganförening och så finns förstås Djurens rätt.

Detta är kanske mitt sista riksmöte med SVF. FSVF samarbetar med en annan ganska så gammal förening, dock bara 68 år, Riksförbundet Hälsofrämjandet. Det finns tankegångar att slå samman föreningarna men det är svårt att “ta död” på en relativt pigg 105 åring.

Vegetarism är en livsstilsfråga dels för sin egen hälsa men även för djur & natur. Mindre köttkonsumtion ger positiva effekter på klimatet men även på människor i fattiga länder livsvillkor och inte att förglömma mindre antal plågade djur.

Kategori: livsstil, vegetarism
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>