Inlägg under kategori » regionfullmäktige «

tis
1
mar
2011
tisdag, 01 mars, 2011 | Skriven av:

I dag är det regionfullmäktige. Jag missade dock förmiddagen eftersom kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth besökte Region Skåne. Anledningen till besöket var ett projekt kallat “Kultur på recept”. Innan presentationen av projektet fick kulturnämndens presidium tillfälle att träffa kulturministern. Det är ju inte varje dag jag träffar en minister vilket gjorde att kände mig lite extra nervös. Vilket egentligen är lite dumt eftersom kulturministern är en helt vanlig människa. Men det okända ger orokänslor. Nu gick allt jättebra. Det blev en trevlig träff där Kultur Skåne presenterade verksamheten och där vi fick reaktioner från ministern.
Träffen med kulturministern avslutades med lunch och en presentation av “Kultur på recept”. Projektet skulle pröva en modell hur man skulle kunna använda “Kultur på recept” i vården. Målgruppen var patienter med dignoserna “långtidssjukskrivna, lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta över tre månader, nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta”.
Resultatet av projektet är positivt och det är viktigt att vi nu går vidare utifrån de slutsater man kan dra av projektet. Man måste sätta “Kultur på recept” i relation till övriga åtgärder dessa grupper “utsätts för”. Kultur på recept ersätter inte sjukvård utan ska ses som ett komplement och en dörröppnare.
Nu gäller det att se hur vi kan gå vidare. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och FINSAM behöver involveras i detta arbete. Jag ser ljust ut på detta och jag tror att vi kommer fram till en bra fortsättning. Kultur är mer än bara ett teaterbesök. Kultur är en viktig faktor för utvecklingen i regionen och för den skåningarnas utveckling.
Den 29 mars är det en inspirationskonferens i Helsingborg med tema “Kultur på recept”.

Nu pågår regionfullmäktige och vi har nu beslutat om en “Tobakspolicy och riktlinjer för Region Skåne”. Äntligen så tar regionen frågan på allvar och inkluderar även politiker.
Givetvis var det en rökare som protesterade och menade att det var överförmynderi att förbjuda rökning för alla.

tis
14
dec
2010
tisdag, 14 december, 2010 | Skriven av:

Efter en heldag i sessionssalen avslutades med en middag på Bäckaskog slott. En del i middagen var ett litet körslag. Samtliga middagsgäster delades upp i 3 lag och fick “framföra” ett nummer. Vår grupp fick temat “ROCKMENSCH” och vår ledare var The Creeps frontfigur. Allt gick som det skulle och vår grupp vann.
Maten var god och totalt blev det en mycket trevlig kväll med många personliga möten. Jag är ny i regionfullmäktige så det var ett utmärkt tillfälle att knyta samman namn och ansikte.

Nu har andra dagen startat och vi har klarat av budgeten. Just nu debatteras Trafikförsörjningsplanen 2011.

Kvar idag är alla val och val till SKL:s kongress. I dag är det tänkt att jag ska väljas till ordförande i Kulturnämnden. I går fick jag ett samtal från Sydsvenskan och av detta blev det en liten spalt under Kultur & Nöje.

fre
3
dec
2010
fredag, 03 december, 2010 | Skriven av:

I dag är det miljöpartiets regionfullmäktigegrupp och denna gång håller vi till i regionhuset i Kristianstad. Resan från Lund till Kristianstad gick bra med endast en liten försening. I dag var det gott om plats på tåget eftersom det utgick ifrån Lund pga “inkoppling av Citytunneln i Malmö. Vi kom iväg lite sent pga av att vi fick vänta på tågpersonalen som kom med taxi från Malmö. När vi kom fram till Kristianstad blev vi inväxlade på fel spår så tåget fick backa innan vi kunde köra in på Kristianstad C.
Vi blev bara några minuter sena vilket man inte kan klaga på i tider med vinter och trafikomläggningar av större format.

sön
28
nov
2010
söndag, 28 november, 2010 | Skriven av:

Efter en mindre god natts sömn är det nu dags för sista dagen på kommun- och landstingsdagarna. Den dåliga sömnen berodde inte på för mycket festande utan mer på dåligt inomhusklimat. Det var alldeles för varmt på hotellrummet och inget fönster gick att öppna.

Mitt första seminarium idag blir “Jämställdhet i praktisk landstingspolitik”

Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson i riksdagsgruppen och erfaren landstingspolitiker, delar med sig av tips om praktiskt arbete för jämställdhet; från budget till tvättsäck.
Medverkar på seminariet gör också Sara Lind med erfarenhet från SKL och stockholmspolitiken. Få tips om motioner att skriva, frågor att driva och nya perspektiv på politiken.
Medverkande: Gunvor G Ericsson, jämställdhetspolitisk talesperson och Sara Lind tidigare utredare på SKL och nu aktiv miljöpartist i stockholmspolitiken.

Mycket i livet är oförklarligt. Detta gäller även jämställdhet. I en studie fick ett antal läkarstudenter ställa diagnos och behandling på ett antal “konstruerade” patienter.
Resultatet gav vid handen att mer piller gavs till kvinnorna och kvinnorna fick även råd om livsstilsförändring.
Männen fick däremot genomgå mer provtagning och utredning.

Läs “Proposition till Mp:s kongress 2010”
SKL skrift : (O)jämställdhet i hälsa och vård – en genusmedicinsk kunskapsöversikt

mån
1
nov
2010
måndag, 01 november, 2010 | Skriven av:

Så var det dags för det första regionfullmäktigemötet. Jag har tidigare endast erfarenheter från Lunds kommunfullmäktige. Har varit med om långa kommunfullmäktige där mötet började 16.30 och varade till efter midnatt. Jag har även varit med om tre dagars budgetfullmäktige med start 8.30 och slut kring midnatt.
Så att ha regionfullmäktige på dagtid var lite annorlunda och så förstås resan till mötet. Alla möten med regionfullmäktige äger rum i Kristianstad.
Så det blev att ta tåget 7.42 från Lund C. På vägen dit träffade jag gamla bekanta från tidigare mandatperioder då jag satt i Lunds kommunfullmäktige.

I regionen ingår miljöpartiet i en 5-klöver så även det är lite annorlunda. Av de 149 ledamöterna så fanns det en hel del som jag känner sen tidigare och en hel del Lundabor.
Det känns skönt att bara sitta i ett fullmäktige. Nu ska det bli regionpolitik för hela slanten.

Dagens övningar bestod mest av val av regionfullmäktiges presidium, val av regionråd och val av kommunstyrelse och så tre övriga ärenden. Miljöpartiets två regionråd är Anders Åkesson, Malmö och Monika Ekström, Lund.

Ett av de övriga ärendena handlade om SUS, Skånes Universitets Sjukhus. Ärendet hanterades inte helt enligt regelboken men sammanslagningen har varit i kraft i nästan ett år. Förvaltningsrätten har upphävt beslutet pga brister i kungörelseförfarandet. Ärendet kom upp i samband med budget och verksamhetsplan 2010.

Socialdemokraterna var i början emot och skulle riva upp beslutet men ändrades sig senare och nu ville man återremittera för att det skulle samrådas.
Jag förstår inte poängen med detta. Man vill inte riva upp och man vill inte förändra beslutet. Så varför ville man återremittera???

Övriga ärenden var delårsrapport jan – aug och det nya kommun- och regionhuset i Kristianstad.
Trots att det var så få ärenden tog det ändå en tag med dit och hemresan.

Totalintrycket var ändå positivt. En mjukstart på de fyra åren i regionfullmäktige. Nya möten med både bekanta och obekanta politiker från andra partier.

I pauserna blev det en del telofonerande för att diskutera förhandlingslägen i andra kommuner. Snart är det det dags för de första kommunfullmäktigemötet och då bör det vara klart hur kommunen ska styras. Ännu finns det kommuner i Skåne där läget inte är helt klart vem som kommer att styra och vem som miljöpartiet ska samverka med. Antingen i ett politiskt samarbete eller ett rent valtekniskt samarbete. Valtekniskt samarbete är enbart en teknisk konstruktion för att maximera sina ledamotsplatser.

Det ska bli skönt när alla förhandlingar och alla val är gjorda så att det kan bli fokus på politiken. Visserligen är förhandlingar politik men mer indirekt.

Nästa regionfullmäktige äger rum den 30 november och sedan blir det ett två-dagars möte i december, 13-14.

lör
30
okt
2010
lördag, 30 oktober, 2010 | Skriven av:

Nu är sista kommunfullmäktige för mandatperioden 2006-2010 avklarat. På måndag börjar den nya mandatperioden med mitt första regionfullmäktige som ledamot. Det ska bli roligt att byta fokus från kommun till region.

Tyvärr blir det längre resor eftersom de flesta sammanträden äger rum i Kristianstad. En annan skillnad är att regionfullmäktige äger rum på dagtid. Första regionfullmäktige blir inte så långt, det viktigaste ärendet är val av regionråd och regionstyrelse.

Miljöpartiet utser två regionråd. Anders Åkesson från Malmö och Monika Ekström från Lund.

Det ska bli skönt när alla förhandlingar och val och nomineringar är avklarade så att det kan bli tid för politik. Då kanske det dessutom kan bli tid för lite bloggande. Tiden har inte räckt till den senaste tiden.

Katterna har inga problem med tiden. De verkar trivas bra med varandra. De leker med varandra och ibland går det rätt så våldsamt till. Sekunderna efter så kan de ligga tillsammans i en hög och slicka varandra. Fortfarande är Sickan mycket mindre än de övriga och Lilla Grå är större än de två andra. Fortfarande är Alex lite reserverad. Sickan och Lilla Grå ligger i soffan och tittar på TV. De gillar mest naturprogram med spännande naturljud.