tisdag 1 mars 2011 | Skriven av:

I dag är det regionfullmäktige. Jag missade dock förmiddagen eftersom kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth besökte Region Skåne. Anledningen till besöket var ett projekt kallat ”Kultur på recept”. Innan presentationen av projektet fick kulturnämndens presidium tillfälle att träffa kulturministern. Det är ju inte varje dag jag träffar en minister vilket gjorde att kände mig lite extra nervös. Vilket egentligen är lite dumt eftersom kulturministern är en helt vanlig människa. Men det okända ger orokänslor. Nu gick allt jättebra. Det blev en trevlig träff där Kultur Skåne presenterade verksamheten och där vi fick reaktioner från ministern.
Träffen med kulturministern avslutades med lunch och en presentation av ”Kultur på recept”. Projektet skulle pröva en modell hur man skulle kunna använda ”Kultur på recept” i vården. Målgruppen var patienter med dignoserna ”långtidssjukskrivna, lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta över tre månader, nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta”.
Resultatet av projektet är positivt och det är viktigt att vi nu går vidare utifrån de slutsater man kan dra av projektet. Man måste sätta ”Kultur på recept” i relation till övriga åtgärder dessa grupper ”utsätts för”. Kultur på recept ersätter inte sjukvård utan ska ses som ett komplement och en dörröppnare.
Nu gäller det att se hur vi kan gå vidare. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och FINSAM behöver involveras i detta arbete. Jag ser ljust ut på detta och jag tror att vi kommer fram till en bra fortsättning. Kultur är mer än bara ett teaterbesök. Kultur är en viktig faktor för utvecklingen i regionen och för den skåningarnas utveckling.
Den 29 mars är det en inspirationskonferens i Helsingborg med tema ”Kultur på recept”.

Nu pågår regionfullmäktige och vi har nu beslutat om en ”Tobakspolicy och riktlinjer för Region Skåne”. Äntligen så tar regionen frågan på allvar och inkluderar även politiker.
Givetvis var det en rökare som protesterade och menade att det var överförmynderi att förbjuda rökning för alla.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>