måndag 1 november 2010 | Skriven av:

Så var det dags för det första regionfullmäktigemötet. Jag har tidigare endast erfarenheter från Lunds kommunfullmäktige. Har varit med om långa kommunfullmäktige där mötet började 16.30 och varade till efter midnatt. Jag har även varit med om tre dagars budgetfullmäktige med start 8.30 och slut kring midnatt.
Så att ha regionfullmäktige på dagtid var lite annorlunda och så förstås resan till mötet. Alla möten med regionfullmäktige äger rum i Kristianstad.
Så det blev att ta tåget 7.42 från Lund C. På vägen dit träffade jag gamla bekanta från tidigare mandatperioder då jag satt i Lunds kommunfullmäktige.

I regionen ingår miljöpartiet i en 5-klöver så även det är lite annorlunda. Av de 149 ledamöterna så fanns det en hel del som jag känner sen tidigare och en hel del Lundabor.
Det känns skönt att bara sitta i ett fullmäktige. Nu ska det bli regionpolitik för hela slanten.

Dagens övningar bestod mest av val av regionfullmäktiges presidium, val av regionråd och val av kommunstyrelse och så tre övriga ärenden. Miljöpartiets två regionråd är Anders Åkesson, Malmö och Monika Ekström, Lund.

Ett av de övriga ärendena handlade om SUS, Skånes Universitets Sjukhus. Ärendet hanterades inte helt enligt regelboken men sammanslagningen har varit i kraft i nästan ett år. Förvaltningsrätten har upphävt beslutet pga brister i kungörelseförfarandet. Ärendet kom upp i samband med budget och verksamhetsplan 2010.

Socialdemokraterna var i början emot och skulle riva upp beslutet men ändrades sig senare och nu ville man återremittera för att det skulle samrådas.
Jag förstår inte poängen med detta. Man vill inte riva upp och man vill inte förändra beslutet. Så varför ville man återremittera???

Övriga ärenden var delårsrapport jan – aug och det nya kommun- och regionhuset i Kristianstad.
Trots att det var så få ärenden tog det ändå en tag med dit och hemresan.

Totalintrycket var ändå positivt. En mjukstart på de fyra åren i regionfullmäktige. Nya möten med både bekanta och obekanta politiker från andra partier.

I pauserna blev det en del telofonerande för att diskutera förhandlingslägen i andra kommuner. Snart är det det dags för de första kommunfullmäktigemötet och då bör det vara klart hur kommunen ska styras. Ännu finns det kommuner i Skåne där läget inte är helt klart vem som kommer att styra och vem som miljöpartiet ska samverka med. Antingen i ett politiskt samarbete eller ett rent valtekniskt samarbete. Valtekniskt samarbete är enbart en teknisk konstruktion för att maximera sina ledamotsplatser.

Det ska bli skönt när alla förhandlingar och alla val är gjorda så att det kan bli fokus på politiken. Visserligen är förhandlingar politik men mer indirekt.

Nästa regionfullmäktige äger rum den 30 november och sedan blir det ett två-dagars möte i december, 13-14.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>