söndag 28 november 2010 | Skriven av:

Den offentliga verksamheten i Sverige upphandlar för 500 miljarder kronor. Det finns allt mer stöd för att miljökrav ska ställas. Tidigare fick man inte nu ska man. Det låter bra men det finns en hel del kvar att göra. Sverige är bland de 7 bästa i EU.

Offentlig upphandling är ett kraftfullt styrmedel för att skapa en hållbar framtid. Sverige upphandlar för cirka 500 miljarder kronor årligen och genom att driva frågan om miljö- och andra hållbarhetskrav i upphandlingar kan du som politiker göra en avgörande skillnad. Och du kan styra mot nya tekniker och innovationer som leder till ny utveckling och nya företag. Under seminariet berättar Miljöstyrningsrådet om vilka möjligheter och verktyg som finns tillgängliga för att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar. Vi berör även områden som energi, livsmedel, byggande och transporter som har en stor påverkan på vårt klimat och där det finns stora möjligheter att påverka miljön genom upphandlingen. Medverkande: Annie Stålberg, projektledare och LCC-expert på Miljöstyrningsrådet och Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet.

Miljöanpassad upphandling ökar och kostar inte mer. Det finns goda möjligheter att ställa miljö krav och samtidigt spara pengar.
Enligt Energimyndigheten kan:
Sveriges skolor spara 350 miljoner per år, i driftskostnader, genom att byta ut gammal belysning.
Skolor, kontor och vårdlokaler kan spara 2 miljarder per år, driftskostnader, inom belysning och ventilation.
Det finns alltså mycket att göra.

Länk till Miljöstyrningsrådet

Kategori: media, upphandling
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>